Barça via sterk gewijzigd Espanyol op jacht naar Real-record

Voetbal International blikt elke speelronde vooruit op een wedstrijd in de Primera División. Voor de twaalfde speelronde is dat het duel tussen Barcelona en Espanyol van vrijdagavond (21.00 uur).

Barça via sterk gewijzigd Espanyol op jacht naar Real-record

Barcelona

Klassering: 1ste plaats (31 punten uit elf duels)
Vorm: W-W-G-W-W

Barcelona zit nog steeds op een wolk na de 2-1 zege op Real Madrid van vorige week zaterdag. Afgelopen dinsdag kon trainer Tata Martino tijdens het bezoek aan Celta de Vigo met een gerust hart enkele basiskrachten rust geven (Xavi, Iniesta, Neymar) en alsnog de volle winst (0-3) behalen. Op jacht naar zijn elfde competitiezege zal Barça tegen Espanyol vooral vertrouwen op zijn routiniers. Geen enkele Azulgrana speelde de Catalaanse derby vaker dan Xavi, 27 keer. Zes keer scoorde de middenvelder. Keeper Víctor Valdés kwam zestien keer in actie tegen Espanyol; negen keer hield hij de nul vast.

Uitgelicht
Catalaanse media zijn in de ban van de aangesloten serie van Barcelona als koploper. Effectief vanaf het afscheid van Pep Guardiola medio 2012 bekleedt de ploeg de eerste plaats in de Primera División: alle speelronden in 2012/13 (onder Tito Vilanova en Jordi Roura) plus de eerste elf speeldagen in het huidige seizoen (in totaal 49 speelronden). Barcelona is nog maar vier ronden verwijderd van het record dat Real Madrid vestigde tussen 1987 en '88 (de laatste vijftien speeldagen van 1986/87 plus het volledige seizoen 1987/88).

Espanyol

Klassering: 8ste plaats (vijftien punten uit elf duels)
Vorm: V-V-W-V-G

Espanyol heeft zijn redelijke serie in september geen vervolg kunnen geven. Destijds won de tweede club van Barcelona twee duels op rij wat na vijf speelronden leidde tot de vijfde plaats. De laatste zes competitieduels leverden echter slechts één overwinning op. Na de 0-0 tegen Málaga van afgelopen dinsdag heeft trainer Javier Aguirre 'revolutionaire' wijzigingen doorgevoerd. De basisspelers Mattioni, Pizzi en Simão alsook invaller Stuani zijn om technische redenen buiten de wedstrijdselectie gehouden. Opvallend, aangezien Pizzi en Simão tot dusverre zo ongeveer alles gespeeld hadden. Aan de andere kant behoort middenvelder Sergio Tejera voor het eerst dit seizoen tot de eerste achttien.

Uitgelicht
De laatste jaren heeft Espanyol nauwelijks resultaat behaald in Camp Nou (zie kader onderlinge historie). Slechts één speler uit de huidige selectie weet wat winnen bij de stadsrivaal is. Linksback Joan Capdevila won er drie keer als speler van Deportivo La Coruña en eenmaal met Villarreal. De kans dat de zestigvoudige internationaal vrijdagavond in actie komt, is klein. Capdevila was in 2010 nog de linksback van Spanje dat het WK won. Maar deze jaargang bij Espanyol is de 35-jarige verdediger doorgaans tweede keus achter Juan Fuentes.

Onderlinge historie

De laatste 31 bezoeken van Espanyol aan Barcelona leverde slechts één overwinning voor de gasten op. In februari 2009 werd het 1-2, dankzij twee treffers van voormalig Barça-kind Iván De la Peña. In het seizoen 2006/07 verspeelde Barcelona op de voorlaatste speeldag tegen Espanyol (2-2) in de slotminuut de overwinning (doelpunt Raúl Tamudo). Hierdoor verspeelde het team van Frank Rijkaard zijn virtuele koppositie in de Primera División aan Real Madrid, dat een week later de landstitel greep (op basis van het onderlinge resultaat!). Barcelona speelde in 2011/12 de laatste thuiswedstrijd van het seizoen tegen Espanyol. De 4-0 zege was de laatste keer dat Pep Guardiola in Camp Nou op de bank zat.

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
08/05/2011 Barcelona - Espanyol 2-0 Primera División
08/01/2012 Espanyol - Barcelona 1-1 Primera División
05/05/2012 Barcelona - Espanyol 4-0 Primera División
06/01/2013 Barcelona - Espanyol 4-0 Primera División
26/05/2013 Espanyol - Barcelona 0-2 Primera División

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen