Barça neemt revanche op Atlético in bikkelharde topper

Barcelona heeft in eigen huis een zwaarbevochten overwinning geboekt op Atlético Madrid (3-1), dat vooral voor rust de grenzen van het toelaatbare opzocht. Scheidsrechter Alberto Undiano Mallenco speelde een negatieve hoofdrol.

Op 17 mei vorig jaar stonden Barça en Atlético ook tegenover elkaar in Camp Nou, maar de inzet was toen veel groter. In de laatste speelronde van de Primera División zou de thuisclub bij een overwinning kampioen worden, terwijl de bezoekers aan een gelijkspel genoeg hadden om de landstitel voor zich op te eisen. Het werd toen 1-1, waardoor de Catalanen op revanche aasden.

Afgelopen donderdag had trainer Luis Enrique al een crisis afgewend door het thuisduel met Elche in de achtste finale van de strijd om de Copa del Rey met 5-0 te winnen. Voor die wedstrijd ging het vooral over de verstoorde relatie tussen Lionel Messi en Luis Enrique. Tegen Atletico moest er opnieuw gewonnen worden en de thuisclub begon ook uitstekend aan de wedstrijd: na twaalf minuten was het al 1-0.

Een voorzet van Messi werd door Luis Suarez nog knullig gemist, maar Neymar kon bij de tweede paal alsnog scoren. Kort daarna werd de Braziliaan keihard aangepakt door Juanfran, die de doelpuntenmaker een bloedende enkel bezorgde. Mallenco liet echter doorspelen. Neymar kon na een behandeling doorgaan en was met een kopbal dicht bij 2-0, maar zijn inzet ging net naast.

Omstreden
Atlético had er niets tegen in te brengen en incasseerde in de 35ste minuut opnieuw een doelpunt, maar deze was omstreden. Messi nam de bal met de arm mee, waarna hij opstoomde naar het strafschopgebied en Suarez in staat stelde om 2-0 te maken. De wedstrijd leek gespeeld, maar na rust werd het nog onnodig spannend.

Een lichte overtreding van Messi op Jesús Gámez leverde een strafschop op en die werd door Mario Mandzukic snoeihard binnengeschoten. De bezoekers geloofden weer in een goede afloop en zetten Barcelona onder druk, maar echt grote kansen leverde dat niet op. Drie minuten voor tijd besliste Messi de wedstrijd aan de andere kant door een voorzet van Ivan Rakitic van dichtbij tot doelpunt te promoveren.

Barcelona is Real Madrid door de zege nu tot op één punt genaderd, maar de koploper heeft één wedstrijd - thuis tegen nummer vier Sevilla - minder gespeeld. Atlético Madrid heeft na achttien wedstrijden 38 punten, drie minder dan Barça.