Barça na unieke prestatie tegen Milan naar kwartfinales

Barcelona heeft een unieke prestatie geleverd door een 2-0 achterstand uit het eerste duel in San Siro ongedaan te maken. Onder aanvoering van uitblinker Lionel Messi verloor AC Milan met ruime cijfers waardoor de Catalaanse grootmacht zich plaatst voor de kwartfinale van de Champions League. In Camp Nou werd het 4-0.

Barça, dat de laatste weken niet in grootse vorm stak, begon dinsdagavond aan een kansloze missie op basis van statistieken. Nooit eerder wist een club in de knock-out-fase van de Champions League een dergelijke achterstand (2-0) ongedaan te maken.

Barcelona begon stormachtig en liet de bezoekers vanaf minuut één zien dat er niets te halen viel. Voor rust werd de 2-0 achterstand in gelijke cijfers ongedaan gemaakt, terwijl het duel na de onderbreking snel werd beslist.

Al na vijf minuten zorgde Messi voor de openingstreffer. De Argentijn was het eindstation van een aanval over vele schijven en verschalkte doelman Christian Abbiati met zijn inzet in de bovenhoek. Het was zijn eerste velddoelpunt tegen een Italiaanse ploeg. Messi wist voorafgaand aan deze wedstrijd alleen vanaf elf meter te scoren tegen clubs van Italiaanse afkomst. Kort voor rust verdubbelde Messi de marge. De kleine aanvaller liet Abbiati opnieuw kansloos met een bekeken schuiver in de korte hoek. Het was voor de formatie van trainer Massimiliano Allegri volledig aan de 35-jarige doelman te danken dat de ruststand slechts 2-0 was.

De ervaren sluitpost keerde eerder nog de inzetten van onder anderen Xavi, Andrés Iniesta en Messi. Namens de Rossoneri wist alleen M'Baye Niang gevaar te stichten. De Franse aanvaller had een vrije doortocht richting het doel van Barcelona, maar zag zijn inzet op de paal belanden.

Na de onderbreking was het tien minuten wachten alvorens het elftal van interim-trainer Jordi Roura de wedstrijd besliste. Op aangeven van de uitstekend spelende Xavi tekende David Villa (foto midden) de 3-0 aan in het tot de nok toe gevulde Camp Nou.

Na de treffer van Villa probeerde Milan wel druk op het doel van Barcelona uit te oefenen, maar was het niet bij machte om voor groot gevaar te zorgen. De thuisploeg heerste in balbezit en duldde alleen tegenstoten via de lange ballen die de Milan-defensie naar voren speelde.

Echt gevaarlijk werd AC Milan pas kort voor tijd toen Robinho de kans op de 3-1 en dus de volgende ronde kreeg. De inzet van de Braziliaan werd echter geblokt door verdediger Jordi Alba. Dezelfde Alba maakte aan alle onzekerheid een einde door in de slotfase de 4-0 op het scorebord te brengen.

Barcelona is in navolging van Borussia Dortmund, Juventus, Real Madrid, Paris Saint-Germain en Galatasaray de zesde club die zich plaatste bij de laatste acht in de Champions League. De tegenstander in de kwartfinale wordt vrijdag bekend tijdens de loting in Zürich.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.