Barça kan titel vergeten

Barcelona stelde in het thuisduel met het laaggeklasseerde Las Palmas teleur (1-1). Kluivert haalde het einde niet. Ook Deportivo La Coruña leed onverwacht puntverlies (1-1). Valencia bleef in het spoor van Real Madrid, dat nipt won.

Barcelona moet de titel uit het hoofd zetten. De Catalaanse ploeg kwam op eigen veld niet verder dan een schamele 1-1 tegen Las Palmas. Aanvankelijk leek er geen vuiltje aan de lucht. Verschillende kansen werden gecreëerd, maar Orlando Quintana bleek een te grote sta-in-de-weg. Eén keer moest de keeper van Las Palmas een antwoord schuldig blijven. De openingsgoal van Luis Enrique, met dank aan het voorbereidende werk van Patrick Kluivert, was echter voor Barça geen begin van een productieve avond. Sterker nog, door de onverwachte gelijkmaker van Orlando hield Las Palmas zelfs een punt over aan het bezoek aan Camp Nou. Het was ook te wijten aan de slechte afronding, want onder andere Marc Overmars kwam oog in oog met keeper Quintana niet tot scoren. In de slotfase deelde scheidsrechter Domínguez twee rode kaarten uit. Zowel Patrick Kluivert als Angel Ruano verdween in de slotfase met een tweede gele kaart op zak naar de kant. 'We zijn bijna kansloos in de titelstrijd. Zelfs kwalificatie voor de Champions League wordt moeilijk', zei Phillip Cocu na afloop.

Ook Deportivo La Coruña, met Roy Makaay in de basis, stelde teleur. Real Sociedad-keeper Sander Westerveld voorkwam met enkele goede reddingen dat de Galiciërs een verdiende voorsprong namen. Onverwacht kwam de Baskische ploeg tien minuten voor rust op achterstand. Vroeg in de tweede helft maakte Juan Valerón het openingsdoelpunt van Inigo Idiakez ongedaan. Maar verder dan de gelijkmaker kwam Deportivo niet. Gezien de verhoudingen eindigde het duel terecht onbeslist. Daarmee hield Sociedad haar ongeslagen status onder de nieuwe trainer Roberto Olabe.

Sevilla gaf koploper Real Madrid stevig partij, maar bleef toch met lege handen achter. Het doelpunt van Ivan Helguera bleek beslissend, omdat Sevilla verzuimde enkele kansen te benutten. De Koninklijke beklaagde zich na afloop over de hardheid van Sevilla, dat op zijn beurt het doelpunt een buitenspelluchtje toekende. Medekoploper Valencia boekte eveneens een kleine zege. Met dank aan Pablo Aimar werd Tenerife met 1-0 verslagen. Celta de Vigo houdt uitzicht op een kwalificatie voor de Champions League. Alavés was het slachtoffer (3-1). Vágner had met twee doelpunten een productieve bui. Catanha bracht de marge op drie, voordat Fabricio Coloccini de eer kon redden.