Balotelli berooft Ajax in slotfase van late zege op AC Milan

Ajax heeft zich in de Champions League-wedstrijd tegen AC Milan enigszins hersteld van de 4-0 nederlaag tegen Barcelona. Waar de Catalaanse grootmacht twee weken terug in Camp Nou veel te sterk was, waren de Amsterdammers nu gelijkwaardig aan de Milanezen: 1-1. Juist toen Stefano Denswil Ajax naar een overwinning leek te koppen, kwam Milan langszij.

Ajax mocht van AC Milan de bal hebben, maar de Amsterdammers konden daar in de eerste helft weinig mee. Hoewel Milan-doelman Christian Abbiati regelmatig in actie moest komen, kon de ploeg van trainer Frank de Boer vóór rust geen honderd procent-kans creëren. En dat terwijl Ajax liefst zeventig procent balbezit had.

Dat kwam met name doordat Milan veelal geen enkele moeite deed om Ajax vroegtijdig op te jagen. Zo kon Lerin Duarte in de vijfde minuut ongehinderd Kolbeinn Sigthórsson bedienen met een steekpass. Voor de IJslandse spits, die de geblesseerde Bojan Krkic verving, was de hoek vervolgens echter te moeilijk om Milan-doelman Christian Abbiati te passeren.

Bij vlagen mondde het vele balbezit van Ajax uit in een belegering van de Milan-defensie, maar de Rossoneri gaven geen grote mogelijkheden weg. Viktor Fischer en Niklas Moisander vuurden van buiten het zestienmetergebied naast en over het doel van Abbiati, die bij een vrije trap van Duarte wel in actie moest komen.

Niklas Moisander beseft dat hij na een afgeslagen voorzet van CL-debutant Lesley de Sa de bal op zijn minst tussen de palen had moeten schieten. In de 77ste minuut viel de Finse verdediger geblesseerd uit.

Vlak na rust bleek waarom De Boer maandag had gewaarschuwd om niet, net als PSV in de tegen Milan verloren play-offs van het miljoenenbal, in de welbekende val van de puur op het resultaat gerichte Italianen te trappen. Riccardo Montolivo dook vervaarlijk op voor het doel van Jasper Cillessen, maar die kon vrij eenvoudig redding brengen toen hij de bal recht op zich af zag komen.

Een kwartier later bleek nogmaals dat de waarschuwing van De Boer gegrond was, want ditmaal moest Cillessen wel serieus in actie komen tijdens zijn Champions League-debuut. De bij een tegenstoot door Robinho weggestuurde Mario Balotelli kreeg alle ruimte om uit te halen, maar zag zijn kiezelharde schot via de vingertoppen van Cillessen tegen de lat belanden.

Ajax kon daar in de tweede helft aanvankelijk slechts één gevaarlijk moment tegenover zetten, maar dat was wel meteen de beste kans tot dan toe. Na terugleggen van Lesley de Sa bediende Siem de Jong spits Sigthórsson met een op maat aangesneden voorzet, maar vanaf de penaltystip kopte de 23-jarige aanvaller recht in de handen van Abbiati.

Stefano Denswil leek met een rake kopbal uit te groeien tot matchwinner. Ook Mike van der Hoorn en Siem de Jong verkeerden in die veronderstelling.

Invaller Urby Emanuelson, in tegenstelling tot Nigel de Jong niet in de basis gestart, stond in de slotfase nog aan de basis van een tweede schietkans voor Balotelli, nadat hijzelf het doel van Cillessen niet onder vuur had kunnen nemen. Dat Ajax in die fase niets creëerde was volledig te danken aan de gigantische ommekeer in de speelwijze van Milan.

Want waar het elftal van trainer Massimiliano Allegri voor rust nog zo afwachtend was, zette het na de onderbreking juist meer en meer druk naarmate het laatste fluitsignaal naderde. Ajax hield echter stand, totdat Moisander na een wilde charge van Sulley Muntari zich nog moest laten vervangen door Mike van der Hoorn.

Het bleek een noodlottige wissel, want juist toen een rake kopbal van Stefano Denswil Ajax een minuut voor tijd een niet meer verwachte overwinning leek te bezorgen, kreeg Milan nog een ultieme kans om gelijk te maken na licht vasthouden van Van der Hoorn. Balotelli schoot de door hemzelf versierde strafschop vervolgens koelbloedig raak. Daardoor heeft Ajax in Groep H het eerste punt bemachtigd en start Milan met vier punten aan het tweeluik tegen Barcelona.

Jasper Cillessen kon niets uitrichten tegen de strafschop van Mario Balotelli. Het was de 27ste penalty die Balotelli in zijn loopbaan benutte. Eerder dit seizoen was Napoli-doelman Pepe Reina de eerste keeper die een penalty van de 23-jarige aanvaller stopte.