Bakambu niet te stuiten, twee eigen goals Ferreira

Villarreal en Shakhtar Donetsk hebben zich tijdens doelpuntrijke returnwedstrijden probleemloos geplaatst voor de halve finale in de Europa League.

Sparta Praag - Villarreal 2-4
Cédric Bakambu werkt zich met Villarreal op tot een serieuze gegadigde voor Europa League-winst én de topscorerstitel in het toernooi. De Congolees vijzelde tijdens de probleemloze uitzege van de Spaanse ploeg zijn totaal op naar negen, nog maar één treffer achter de al uitgespeelde Artiz Aduriz.

Net als in het heenduel ging de Tsjechische keeper David Bicik niet vrijuit in de openingsfase, waarna Bakambu kinderlijk eenvoudig langs de slecht opgestelde doelman schoof. Samuel Castillejo scoorde met een laag schot en Bruno Soriano kopte via David Lafata de ruststand op het bord, voordat Bakambu alle tijd kreeg om vlak na rust aan te leggen voor zijn tweede van de avond (0-4).

Borek Dockal (van afstand) en Ladislav Krejci (intikker) redden in het laatste halfuur de eer voor de onthutsend zwakke thuisploeg, die geen schim was van het elftal dat Schalke 04 en Lazio eerder deze campagne nog het vuur aan de schenen legde.

Cédric Bakambu zet Villarreal al na vier minuten op voorsprong in Praag.

Shakhtar Donetsk - Sporting Braga 4-0
De thuisclub, in 2009 de laatste winnaar van de Europa League oude stijl, had geen enkele moeite om zich na de uitzege in Portugal te verzekeren van een plek bij de laatste vier. Darijo Srna, destijds ook al van de partij, was net als zeven jaar geleden uitblinker bij de Oekraïners.

Na 25 minuten bleef de Kroaat uiterst kalm toen hij mocht aanleggen vanaf de stip (1-0) en vlak na de rust stoomde hij op met een perfecte voorzet voor Viktor Kovalenko (3-0). Tussendoor had Ricardo Ferreira een doorgeschoten corner ongelukkig in eigen doel gewerkt, iets wat hij na een voorzet van Taison in de tweede helft nog eens dunnetjes overdeed (4-0).