Tsjechische mijlpaal lonkt voor verrassing Sparta Praag

Reacties

Sparta Praag kan donderdag voor een primeur zorgen door zich voor de halve finale van de Europa League te plaatsen. Nog nooit bereikte een Tsjechische club sinds de opsplitsing van Tsjechoslowakije in 1993 die fase van een Europees toernooi.

Tsjechische mijlpaal lonkt voor verrassing Sparta Praag

Door de nipte 2-1 nederlaag op bezoek bij Villarreal van vorige week, heeft Sparta Praag een prima uitgangspositie voor de return. Bovendien wordt de hoofdstedelijke club gesteund door een uitverkochte Generali Arena.

Opvallend is dat Sparta Praag met een bijzonder Tsjechisch getint elftal voor de dag komt. In het eerste duel met Villarreal stelde trainer Zdenek Scasni negen spelers uit eigen land op, plus de Ivoriaanse vleugelspeler Tiemoko Konaté en de Zimbabwaanse verdediger Costa Nhamoinesu.

Vier routiniers geven de ploeg van Scasni sturing: Petr Jiracek (30), Marek Matejovski (34), David Lafata (34) en David Bicik (36). 'Wij oudjes houden de jonkies rustig', aldus doelman Bicik. 'Onze jongere spelers hebben een enorme drive en ambitie om te presteren. Omdat ze een kans willen in het nationale elftal, of een transfer willen maken naar een buitenlandse club.'

De belangrijkste kandidaten voor een transfer lijken Borack Dockal en Ladislav Krejci. De 27-jarige Dockal is een vaste waarde in de Tsjechische ploeg en maakte in de EK-kwalificatiereeks een goal tijdens de 2-1 zege op Oranje. Hij deed dat met een keiharde knal vanaf twintig meter, zijn handelsmerk. Zijn 23-jarige collega-international Krejci is een vleugelspits en was in het verleden in beeld bij PSV.

Als afvaardiging uit Tsjechoslowakije bereikte Sparta Praag zijn Europese hoogtepunt 43 jaar geleden, toen het de halve finale van de Europa Cup II bereikte. Daarin was AC Milan te sterk. Vanavond kan Sparta Praag die clubmijlpaal evenaren, en tegelijkertijd voor een nieuw hoogtepunt in de historie van het Tsjechische clubvoetbal zorgen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.