Sevilla en Shakhtar op rozen, Bakambu goud waard

Titelverdediger Sevilla deed uitstekende zaken door Athletic de Bilbao in het eigen San Mamés te verslaan. Een achterstand werd omgebogen in een overwinning. Ook Shakhtar Donetsk en Villarreal lijken op weg naar de halve finale.

Athletic de Bilbao - Sevilla 1-2
Sevilla won de laatste twee edities van de Europa League en de Andalusiërs hebben uitstekende papieren om ook nu minimaal de halve finale te bereiken. De ploeg van trainer Unai Emery won op bezoek bij Athletic de Bilbao en mag volgende week in eigen huis het karwei proberen af te maken.

Kévin Gameiro en Éver Banega zorgden namens Sevilla voor de eerste speldenprikken, terwijl Vitolo na een schitterende pass van Michael Krohn-Dehli voor 0-1 had moeten zorgen in de 32ste minuut. De thuisclub schrok daarvan wakker en Aritz Aduriz, topscorer van de Europa League, was vijf minuten voor rust ook dicht bij de openingstreffer. Zijn inzet belandde echter tegen de paal.

Drie minuten ná rust was het wél raak voor de 35-jarige spits. Op aangeven van Iker Muniain kopte Aduriz zijn negende doelpunt dit seizoen in Europees verband binnen. Maar erg lang hield die voorsprong niet stand. In de 56ste minuut kwam Sevilla op gelijke hoogte en opnieuw stond Muniain aan de basis. De aanvaller kopte te kort terug, waardoor Banega in balbezit kwam. De Argentijn behield het overzicht en stelde Timothée Kolodziejczak in staat om 1-1 te maken.

Daar bleef het niet bij in San Mamés, want invaller Vicente Iborra zorgde zeven minuten voor tijd na voorbereidend werk van Gameiro voor 1-2 en daardoor heeft Sevilla zich een uitstekende uitgangspositie verworven voor de return over exact een week. Toch was er niet alleen positief nieuws voor Emery, want Benoît Trémoulinas viel al na twaalf minuten geblesseerd uit en Banega liep tegen een schorsing aan.

Villarreal - Sparta Praag 2-1
Sparta Praag maakte in de achtste finales indruk door Lazio uit te schakelen, maar begon het duel met Villarreal erg ongelukkig. Doelman David Bicík had wel erg veel tijd nodig bij een uittrap en schoot de bal vervolgens tegen de aanstormende Cédric Bakambu aan, waardoor de Tsjechen al binnen drie minuten tegen een achterstand aankeken.

Villarreal nam daarna geen gas terug in El Madrigal. De nummer vier van Spanje bleef aandringen en kreeg een aantal grote kansen, maar op slag van rust was het Sparta Praag dat gelijkmaakte. Jakub Brabec kopte de 1-1 uit een hoekschop tegen de touwen.

Bakambu bezorgde de Spanjaarden met zijn zevende goal in de Europa League dit seizoen alsnog de verdiende zege. De thuisploeg verzuimde vervolgens de voorsprong uit te bouwen, zo liet Bakambu een uitgelezen kans op zijn hattrick liggen, waardoor de return in Tsjechië nog spannend is.

Cédric Bakambu viert zijn gelukkige 1-0 in het duel met Sparta Praag.

Sporting Braga - Shakhtar Donetsk 1-2
Sporting Braga verloor dit seizoen in alle competities slechts één duel in eigen huis, Benfica was in november te sterk (0-2), maar Shakhtar Donetsk reisde in bloedvorm af naar Portugal. De Oekraïners wonnen in de competitie vrijdag met liefst 8-1 van Metalist Kharkiv en wisten ook tegen Braga het doel te vinden. Vlak voor de rust knalde Yaroslav Rakitskiy de openingstreffer binnen na een afgeslagen corner.

Een kwartier voor tijd verdubbelde Facundo Ferreyra de voorsprong van zijn ploeg door van dichtbij subtiel binnen te tikken. Wilson Eduardo, die in 2015 een half jaar op huurbasis uitkwam voor ADO Den Haag, deed echter in de slotfase wat terug door een scherpe voorzet van Baiano goed binnen te koppen. Desalniettemin wacht de finalist van 2011 een zware opgave in Oekraïne volgende week tijdens de return.