AZ zeker van play-offs, NEC sprokkelt puntje

NEC heeft in de strijd tegen degradatie een puntje gepakt bij AZ: 1-1. In de slotfase kreeg de ploeg van Dick Advocaat door een goal van Kevin Conboy de rekening gepresenteerd voor de vele gemiste kansen. Terwijl de Alkmaarders al zeker niet meer uit de topacht kunnen vallen, zijn de degradatiezorgen bij NEC nog onveranderd groot ondanks het behaalde puntje.

Beide ploegen kregen in de eerste helft kansen om de score te openen. Zo was Geoffrey Castillion dicht bij een goal, maar kon doelman Esteban zijn poging uit het doel houden. Aan de andere kant kregen Jeffrey Gouweleeuw en Nick Viergever grote kansen. Zij kopten en schoten de bal hard en hoog over.

Direct na rust gaf Nemanja Gudelj een waarschuwingsschot af. Zijn schot raakte de binnenkant van de paal, maar verdween tot opluchting van NEC niet in het doel.Dat gebeurde in de 55ste minuut wel. Gudelj mocht aanleggen voor een penalty na een handsbal van Lasse Nielsen. De middenvelder passeerde Dennis Gentenaar koeltjes.

Vizier
Vervolgens kreeg AZ de nodige kansen om het duel te beslissen, maar keer op keer stond het vizier niet op scherp of was doelman Dennis Gentenaar paraat. Denni Avdic liet in de slotfase de grootste kans om de nekslag uit te delen liggen door een  megakans om zeep te helpen. De AZ-spits schoot de bal vanaf een paar meter tegen Gentenaar aan. In de slotfase leek de zege er alsnog te komen, maar Roy Beerens raakte de lat. Even daarvoor had Kevin Conboy met het nodige geluk de bal binnengekopt.

Door het puntje is AZ buiten bereik van nummer negen SC Cambuur. Nummer vier Vitesse staat acht punten hoger. Daardoor kan AZ zich gaan opmaken voor play-offs om Europees voetbal.

Hoe anders is de situatie bij NEC. Met slechts drie punten voorsprong op hekkensluiter Roda JC en duels te gaan met FC Twente (thuis) en Ajax (uit) dreigt nog altijd directe degradatie. RKC Waalwijk, de nummer zestien, heeft twee punten meer. NAC Breda beschikt over vijf punten meer. De andere ploegen zijn al niet meer in te halen door NEC.