AZ wil 'Verbeek-arrest' als voorbeeld voor toekomst zien

Lees in Voetbal International 10 een uitgebreid verhaal over de zaak-Verbeek. AZ krijgt volop steun uit de voetbalwereld. De nieuwe editie ligt vanaf woensdag in de winkel. Klik hier voor de inhoud van het nieuwe nummer.

AZ wil 'Verbeek-arrest' als voorbeeld voor toekomst zien

AZ-trainer Gertjan Verbeek dient zich donderdag te verantwoorden voor de tuchtcommissie van de KNVB. Volgens de clubleiding van de Alkmaarders kan het 'Verbeek-arrest' meer gevolgen krijgen voor het betaald voetbal dan de verwachting is bij de KNVB.

Voor de aanleiding van de zaak-Verbeek moeten we terug naar 10 februari toen een rode kaart voor Nick Viergever een nederlaag van AZ bij Feyenoord inleidde: 3-1. Viergever kreeg twee duels schorsing, ging in beroep, maar de aanklager bleek niet te vermurwen.

Dat scenario leidde weer tot woede bij Verbeek. Hij ontstak in woede omdat er niet gekeken was naar een ontlastende verklaring van Feyenoord en al helemaal niet naar de in zijn ogen dubieuze rol van arbiter Bas Nijhuis. 'De wijze waarop je daar wordt gehoord, doet de democratie geweld aan. Aanklagers zijn verschrikkelijke mensen. Ze kunnen gewoon niet onafhankelijk zijn.'

Die uitspraken schoten in Zeist in het verkeerde keelgat. Zeker gezien de invoering van het handvest, dat meer respect in het voetbal hoog in het vaandel heeft staan.

De clubleiding van AZ is duidelijk. Welke straf Verbeek ook krijgt, de club zal bezwaar aantekenen. Algemeen directeur Toon Gerbrands verwacht dat er jurisprudentie geschapen kan worden. 'Het gaat om vrijheid van meningsuiting. Wat mag je zeggen? Waar stopt het? Bij een Twitter-bericht? Een sponsoravond? Een perspraatje?'

'En geldt het alleen voor trainers en spelers, of ook voor mensen van de KNVB?', vervolgt de directeur. 'Wij lazen bijvoorbeeld tot onze verbazing een persbericht van de KNVB waarin een voorlichtster inging op onze competitiewedstrijd tegen PSV. Vanwege de bekerfinale en het belang van Europees voetbal werd gesuggereerd dat AZ de punten wel eens zou kunnen laten liggen. Mag dat dan wél? Het Bosman-arrest is een begrip geworden. Laat dit het Verbeek-arrest zijn', besluit Gerbrands.



Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen