AZ voelt zich 'uit' meer thuis dan 'thuis'

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijd in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Telkens staan we stil bij acht feiten. Willem II en AZ verzorgen de opening van de 'Eredivisie-zondag'.

AZ voelt zich 'uit' meer thuis dan 'thuis'
Speelronde: 23
Aftrap: zondag 19 februari, 12.30 uur
Scheidsrechter: Dennis Higler

• Willem II heeft de afgelopen weken de aansluiting met de middenmoot gevonden dankzij overwinningen op Sparta Rotterdam en Vitesse. AZ klom afgelopen week naar de vierde plaats, al wisselt het voortdurend in de subtopregionen.

• Willem II en AZ troffen elkaar in Tilburg 23 keer eerder in de Eredivisie. De Tricolores triomfeerden negen keer, viermaal leverde het treffen geen winnaar op en tien keer trok AZ aan het langste eind.

• De afgelopen periode heeft Willem II de smaak te pakken. De Tilburgers realiseerden drie zeges in de voorbije zes speelrondes. Dat is de helft van het totale aantal overwinningen die de ploeg behaalde.

• Willem II heeft al sinds 20 augustus geen doelpunt geïncasseerd in het eerste kwartier van een Eredivisie-wedstrijd. Davy Klaassen scoorde destijds al na 23 seconden tijdens het uitduel met Ajax.

In Alkmaar rekende AZ met 2-0 af met Willem II.
In Alkmaar rekende AZ met 2-0 af met Willem II.

• AZ veroverde 21 van de 35 behaalde punten buitenshuis, oftewel zestig procent. Geen enkele club behaalde in uitduels procentueel meer punten ten opzichte van het totale aantal punten dan de equipe van trainer John van den Brom.

• Tijdens de afgelopen elf competitiewedstrijden kreeg AZ minimaal één doelpunt om de oren, de slechtste reeks in dit opzicht sinds 2013. Destijds incasseerden de Alkmaarders in dertien achtereenvolgende Eredivisie-duels ten minste één goal. In het Europa League-duel met Olympique Lyon van donderdag werd de AZ-defensie vier keer verschalkt: 1-4.

• Van den Brom koestert als trainer een ongeslagen status in Eredivisie-duels met Willem II. Zijn vorige zes ontmoetingen leverden vijf zeges en één remise op.

• Thom Haye komt met Willem II zijn oude club AZ tegen. Tussen 2014 en 2016 kwam de middenvelder tot 56 Eredivisie-duels voor de Alkmaarders, waarin hij slechts eenmaal scoorde.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.