AZ vergeet BATE op ruime nederlaag te trakteren

Voor alle uitslagen en doelpuntenmakers in de zesde en laatste speelronde in de groepsfase van de Europa League kunt u terecht op het VI-Scorebord. Kijk hier voor de stand in de diverse groepen

AZ heeft woensdagavond in stijl afscheid genomen van de Europa League. In eigen huis werd het al geplaatste BATE Borisov verslagen met 3-0. Dat de Alkmaarders slechts met drie doelpunten verschil zegevierden, had de ploeg volledig aan zichzelf te danken. Kans op kans werd door de thuisploeg om zeep geholpen.

Dat er voor de Wit-Russische bezoekers niets meer op het spel stond, was duidelijk zichtbaar. BATE, dat op 21 november het laatste competitieduel in Wit-Rusland afwerkte, maakte een inspiratieloze indruk en legde AZ geen strobreed in de weg.

Na zeven minuten bezorgde Kollbein Sigthórsson (foto) AZ een vliegende start. De IJslander werd weggestuurd door Maarten Martens en trof doel met een snoeihard schot. Dat de bal via de onderkant lat in het doel verdween, gaf de treffer extra cachet.

In het vervolg van het eerste bedrijf was het veldspel van de Alkmaarders alleraardigst, al kreeg de ploeg de volledige medewerking van de Wit-Russische kampioen. Dat de ploeg van trainer Gertjan Verbeek niet de rust inging met een ruime voorsprong leek een wonder. <br /><br /> Pontus Wernbloom, Brett Holman, Erik Falkenburg, nogmaals Wernbloom en doelpuntenmaker Sigthórsson hadden allen het vizier niet op scherp staan. De fraaie mogelijkheden werden stuk voor stuk niet benut. Tot opluchting van het thuispubliek schoot Pavel Nekhaychik rakelings voorlangs na het eerste wapenfeit van BATE. Holman kreeg in de slotminuut van de eerste helft geen hulp van Vrouwe Fortuna. Zijn inzet belandde boven op de lat.

Het veldspel van AZ was in de tweede helft minder flitsend en het aantal kansen minder talrijk. Sigthórsson kreeg nog wel de gelegenheid een schitterende aanval om te zetten in een doelpunt, maar de poging van de jonge spits was te slap.

In de slotfase liepen de Alkmaarders alsnog uit naar een ruimere overwinning. Sigthórsson en Johann Berg Gudmundsson zorgden voor de 2-0. De twee aanvallers gingen samen op het BATE-doel af, misten eerder een identieke kans, maar slaagden bij de tweede poging wél. Gudmundsson legde de bal breed en de doelpuntenmaker tikte zijn tweede treffer van de avond binnen.

Invaller en debutant Adam Maher (17 jaar) bepaalde de eindstand op 3-0 met een tegendraads schot. Door de zege besluit AZ Groep E met zeven punten, drie minder dan BATE.

Dinamo Kiev-Sheriff Tiraspol 0-0Ook bij het andere duel in Groep E stond niets meer op het spel. Voorafgaand aan het treffen van woensdag was Dinamo Kiev, net als BATE Borisov, al zeker van de volgende ronde met tien punten.

In de Oekraïne eindigde het duel doelpuntloos. Omdat AZ wel won, besluit Sheriff als hekkensluiter in Groep E. Door het verlies van BATE is het puntje van Dinamo Kiev voldoende voor de poulewinst.