AZ schakelt Heerenveen uit in een bloedstollende thriller

AZ heeft zich woensdagavond geplaatst voor de kwartfinales van de KNVB-beker. Tegen SC Heerenveen was daar in Alkmaar wel een strafschoppenserie voor nodig omdat SC Heerenveen in de 122ste minuut (!) een strafschop kreeg en het daardoor 2-2 werd.

Hakim Ziyech poetste met zijn tweede treffer van de avond de 2-1 van Aron Jóhannsson weg, maar moest lijdzaam toezien hoe AZ alsnog met de zege aan de haal ging omdat hij zelf een van de falende penaltynemers zou worden in de serie. Zo was Ziyech samen met de subliem keepende Kristoffer Nordfeldt lang de held van de Friezen, maar werd hij uiteindelijk samen met Yanic Wildschut de schlemiel. Wildschut miste de zestiende strafschop, waarop de beslissing een feit was.

De strafschop die in de ultieme slotfase werd toegekend door arbiter Danny Makkelie verstierde het AZ-feestje. Terwijl er maar één minuut blessuretijd was, werd de overtreding van Viktor Elm op Alfred Finnbogason (na 121 minuten en twintig seconden) bestraft met een penalty. Ziyech bleef koel en schoot onberispelijk raak.

De goal van Ziyech betekende dat Jóhannsson níét de gevierde man werd. De Amerikaans IJslandse spits werd in de blessuretijd van de eerste helft van de verlenging met het hoofd bediend door Nemanja Gudelj en hield tegenstrever Arnold Kruiswijk van zich af, waarna hij eenvoudig AZ weer op voorsprong kon zetten: 2-1.

Reguliere speeltijd
Heerenveen was juist zo goed begonnen aan het duel en stond al na negen minuten op voorsprong. Dat gebeurde op schitterende wijze. Na een overtreding op de opgestoomde Joey van den Berg mocht Hakim Ziyech op de rand van het zestienmetergebied aanleggen voor een vrije trap. De stilist krulde de bal zeer fraai in de bovenhoek. Dat doelman Esteban aan de grond genageld stond en de bal via de onderkant van de lat in het doel verdween, gaf de treffer nog wat meer cachet.

Lang genieten van de voorsprong kon Heerenveen niet. Tien minuten na het openingsdoelpunt zette Jóhannsson de ploegen weer op gelijke hoogte. Na een steekbal van Johann Berg Gudmundsson vond Gudelj bij zijn poging nog doelman Kristoffer Nordfeldt op zijn weg, maar de IJslander was er als de kippen bij om de bal in een leeg doel te schuiven.

Na de 1-1 kregen beide ploegen kansen. Nog voor rust hielp Ziyech een grote kans om zeep door naast te schieten. Na de onderbreking was AZ het gevaarlijkst. Jóhannsson, Maarten Martens (die terugkeerde in de basis na blessureleed), Roy Beerens en nogmaals Jóhannsson hadden het vizier bij de grote mogelijkheden niet op scherp staan of vonden de sterk keepende Nordfeldt op hun weg. De Friese tegenstoten waren niet aan aanvaller Bilal  Basacikoglu besteed.

Op herhaling
Omdat AZ in de penaltyserie alsnog aan het langste eind trok, mag de ploeg van trainer Dick Advocaat zich opmaken voor de kwartfinales. Marco van Basten kan zich met zijn ploeg op de competitie richten. Revanche nemen kan snel, aangezien AZ en Heerenveen zaterdag al op herhaling mogen in Alkmaar. Dan staat hetzelfde affiche in de competitie op het menu. De aftrap is zaterdag om 18.45 uur.