AZ na zege in Athene dicht bij groepsfase Europa League

AZ heeft goede zaken gedaan in de strijd om een plek in de Europa League. De ploeg van Gertjan Verbeek won het uitduel met Atromitos in de play-offs dankzij treffers van Johann Berg Gudmundsson (2) en Aron Jóhannsson (1-3).

De Alkmaarders begonnen moeizaam aan de wedstrijd en halverwege kreeg Javier Umbides de eerste kans namens Atromitos, maar zijn schot ging rakelings naast. Kort daarna probeerde Dimitrios Papadopoulos het van grote afstand, waarbij AZ-doelman Esteban met veel moeite een hoekschop moest toestaan. Namens de bezoekers kregen Viktor Elm en Jan Wuytens mogelijkheden, maar voor erg veel gevaar zorgden zij niet.

Na rust kwam er een totaal ander AZ uit de kleedkamer, want de ploeg van Verbeek oogde veel feller en kreeg via Nemanja Gudelj uit een vrije trap meteen een goede mogelijkheid. In de 51ste minuut was dezelfde Gudelj de aangever bij de openingstreffer van Johann Berg Gudmundsson. De IJslander zag Jóhannsson het proberen met een omhaal, maar de spits miste en daardoor kreeg Gudmundsson (foto) de kans om in één keer uit te halen.

Na de 0-1 verzuimde AZ echter door te drukken, waardoor Atromitos meer in het stuk voorkwam. Papadopoulos liet zich zien, maar grote kansen waren dat niet. Een kwartier voor tijd counterde AZ naar de tweede treffer van de avond. Na een schitterende pass van invaller Willie Overtoom kon Jóhannsson alleen af op het Atromitos-doel en na een goede kapbeweging rondde hij beheerst af. Twee minuten later kwam de thuisclub echter terug in de wedstrijd.

Papadopoulos ging makkelijk naar de grond na contact met doelman Esteban, waarop scheidsrechter David Fernández Borbalán besloot een strafschop te geven. Deze werd door de spits zelf benut, maar in de extra tijd bepaalde Gudmundsson na een vlot uitgevoerde counter de eindstand in Athene op 1-3. AZ heeft zich daardoor een uitstekende uitgangspositie verschaft om zich te plaatsen voor de groepsfase van de Europa League.