AZ gewaarschuwd voor Griekse verrassing Atromitos

Voetbal International volgt de Nederlandse clubs in Europees verband op de voet. Donderdagavond (18.30 uur) begint AZ in Griekenland aan het tweeluik met Atromitos in de play-offs van de Europa League.

AZ gewaarschuwd voor Griekse verrassing Atromitos

Atromitos

De Griekse formatie gaat voor de derde keer Europa in. Vorig seizoen verraste de club vriend en vijand door in de play-offs van de Europa League dicht tegen een stunt aan te zitten. Newcastle United werd in eigen huis op 1-1 gehouden, waardoor de Engelse club alles uit de kast moest trekken om in eigen huis kwalificatie voor de groepsfase af te dwingen. Atromitos moest op St James' Park met miniem verschil buigen (1-0).

Afgelopen jaar eindigde Atromitos op de vierde plaats in de Griekse competitie met liefst 31 punten achterstand op kampioen Olympiakos. Net als in Nederland kent de Griekse liga play-offs na de reguliere competitie, waarin de nummers twee tot en met vijf tegen elkaar strijden. Daarin eindigde Atromitos knap tweede, waardoor het in de laatste voorronde van de Europa League mocht starten.

Uitgelicht
Atromitos haalde deze zomer zes spelers binnen; allen transfervrij. Ook andersom maakte Atromitos geen grote klapper: slechts voor Giannis Skondras, die verkaste naar het PAOK Saloniki van Huub Stevens, ontving de club een transfersom (300.000 euro). Een van de vedetten van de ploeg is Dimitros Papadopoulos, die met het Griekse elftal in 2004 nog Europees kampioen werd. Absolute tongbreker is Theodoros Papoutsogiannopoulos, rechtsback van de ploeg.

AZ

Op papier lijken de Alkmaarders de grote favoriet om de volgende ronde van de Europa League te halen, maar daar wilde trainer Gertjan Verbeek helemaal niets van weten. De oefenmeester gaf in de aanloop naar het Europese duel aan dat hij zijn ploeg gelijkwaardig vindt aan Atromitos. 'We zijn onder de indruk, zonder schrik te hebben. Ik begrijp niet waarom wij favoriet zijn. Atromitos heeft de laatste jaren goed gepresteerd. Wij zullen onze handen nog vol hebben aan ze.'

Bij AZ is Maarten Martens de dragende kracht van het elftal. De spelmaker sukkelt al tijden met zijn fysieke gesteldheid, maar maakt vaak het verschil als hij binnen de lijnen verschijnt. Zo bewees hij dat ook afgelopen weekend in het competitieduel met RKC Waalwijk, waar hij als invaller met een wonderschone volley de winnende treffer maakte. Mocht Martens tegen Atromitos in actie komen, dan is het zijn veertigste optreden voor de Alkmaarders op Europees niveau. Slechts Kew Jaliens (45) heeft meer Europese duels gespeeld voor AZ.

Uitgelicht
AZ is de laatste jaren een vaste klant geweest in het Europees voetbal. Met uitzondering van het seizoen 2008/09 speelden de Alkmaarders vanaf het seizoen 2004/05 ieder seizoen op continentaal niveau. Onder Verbeek zijn de Europese resultaten wisselend. In 2010/11 overleefde AZ de groepsfase van de Europa League, terwijl vorig seizoen de kwalificatie het eindstation bleek. Verbeek zou graag de Europese resultaten van 2011/12 willen evenaren. Toen haalde hij de kwartfinales van de Europa League, door onder meer Udinese te verslaan. Valencia bleek uiteindelijk een maatje te groot.

AZ in Europa

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
15/03/2012 Udinese - AZ 2-1 Achtste finale Europa League
29/03/2012 AZ - Valencia 2-1 Kwartfinale Europa League
05/04/2012 Valencia - AZ 4-0 Kwartfinale Europa League
23/08/2012 FC Anzhi - AZ 1-0 Play-offs Europa League
30/08/2012 AZ - FC Anzhi 0-5 Play-offs Europa League

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen