AZ moet voor huishoudboekje spelers verkopen

Reacties

AZ moet komende zomer spelers verkopen om niet verder in de rode cijfers te raken. Die conclusie kan worden getrokken uit de recent gepresenteerde jaarrekening.

AZ moet voor huishoudboekje spelers verkopen

Op basis van het seizoen 2013/14 kwamen de Alkmaarders 3,1 miljoen euro in de min te staan.

Directeur algemene zaken Toon Gerbrands vertrok afgelopen zomer nog met een goed gemoed naar PSV. Hij liet een gezonde club achter. Vijf jaar eerder viel hoofdsponsor DSB om en moest een schuld van 25 miljoen euro worden weggepoetst. Die operatie slaagde glansrijk in Alkmaar, maar dat neemt niet weg dat AZ nog steeds afhankelijk blijft van transfers.

'Het is de belangrijkste post', zegt ook Robert Eenhoorn (foto), de opvolger van Gerbrands, tegen Voetbal International. De club had vorig jaar te maken met een hoop extra uitgaven, zoals de afkoopsom voor de ontslagen trainer Gertjan Verbeek, het salaris van tussenpaus Dick Advocaat, hoge premies voor de spelersgroep (vanwege de successen in de Europa League en het KNVB-bekertoernooi), de kosten van zes extra thuisduels en de crisisheffing.

De grootste klap werd echter doelbewust geïncasseerd. AZ weigerde middenvelder Nemanja Gudelj aan FC Porto te verkopen. 'Hierdoor wilden we de kwaliteit op het veld waarborgen', zegt Eenhoorn. 'Maar dit kun je niet elk jaar doen, dat is duidelijk.'

In 2013 waren Adam Maher (naar PSV voor acht miljoen euro) en Jozy Altidore (Sunderland, tien miljoen) nog de kroonjuwelen. Eind vorig seizoen leverde het vertrek van Nick Viergever (Ajax) en Roy Beerens (Hertha BSC) daarentegen iets minder dan drie miljoen op, terwijl de club Guus Hupperts en Muamer Tankovic binnenhaalde. Later kwam Robert Mühren nog over voor een paar ton. Die transfers zijn tegen elkaar weg te strepen. Daar komt bij dat het ontslag van Alex Pastoor geld kost en er nu geen Europese premies te verdienen zijn.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.