AZ met de grootst mogelijke moeite langs buurman Telstar

AZ heeft zich met de nodige moeite geplaatst voor de achtste finale van het KNVB-bekertoernooi. Dat deden de Alkmaarders met een 1-0 overwinning op Telstar, dat zich in een afgeladen eigen huis in de Noord-Hollandse derby kranig weerde tegen de Eredivisionist.

AZ had ruim 67 minuten nodig om het net te vinden in Velsen-Zuid, waar het bezoek van de nabijgelegen Eredivisie-club - tussen de accommodaties van beide profclubs zit niet meer dan twintig kilometer afstand - voor spaarzame afgeladen tribunes had gezorgd. Het was Joris van Overeem die de Alkmaarders naar de vierde ronde van het KNVB-bekertoernooi schoot.

Met een schuiver in de linkerhoek tekende de middenvelder voor het enige doelpunt van Alkmaarse makelij, zoals hij dat afgelopen weekend tegen Feyenoord (3-1 nederlaag) ook al deed. Dit keer was zijn doelpunt goed voor de overwinning, omdat de thuisploeg ook moeite had het net te vinden. Telstar bleek een taaie tegenstander voor de ploeg van trainer John van den Brom, die geen spelers spaarde voor het bekerduel, en mocht met wat kleine kansjes voor Tarik Tissoudali hopen op een goal. De behendige buitenspeler was voor het doel echter niet onverschrokken genoeg om ook daadwerkelijk toe te slaan.

Dat viel ook te zeggen van AZ-spits Robert Mühren, die in de 78ste minuut naliet om de Alkmaarders vanaf de strafschopstip naar een veilige marge te schieten. Cor Varkevisser, normaliter tweede keus onder de lat bij Telstar, keerde zijn inzet op de lijn en hield daarmee de hoop op een goed resultaat levend, maar die hoop bleek na ruim negentig minuten spelen ijdel voor de huidige nummer tien van de Jupiler League. Daardoor plaatste AZ zich als zestiende en laatste ploeg voor de achtste finale.