AZ genadeloos voor slordig Heracles in doelpuntenfestijn

AZ heeft ook zijn zevende officiële duel van dit kalenderjaar gewonnen. Seizoensrevelatie Heracles Almelo was geen partij voor de Alkmaarders (3-6).

Waar Heracles voorafgaand aan het duel keurig derde stond in de Eredivisie, tussen Ajax en Feyenoord in, waren de Almeloërs gewaarschuwd voor de tegenstander van zaterdag die alle duels dit kalenderjaar tot nu toe gewonnen had. Buiten de bekerwedstrijd tegen HHC Hardenberg (1-0) waren dat vijf partijen in de Eredivisie, waarin AZ halverwege de competitie nog twaalfde stond. En spits Vincent Janssen meet zich met zijn productiviteit inmiddels met de allergrootsten in Europa.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee, maar dat gold zaterdag niet voor Joey Pelupessy. De verdediger van Heracles kopte al na drie minuten een lange bal van Ron Vlaar te zacht terug op zijn eigen doelman Bram Castro, waarna een oplettende Janssen zijn veertiende van het seizoen kon maken. Even later vloerde Pelupessy in zijn val de opstomende Dabney dos Santos, waarna Markus Henriksen de daaropvolgende penalty onberispelijk verzilverde (0-2).

Trainer John Stegeman greep direct in en maakte een einde aan het eerste basisoptreden in de Eredivisie van Menno Heerkes. Maar met Dario Vujicevic binnen de lijnen slikte de thuisclub meteen weer een doelpunt, toen Joris van Overeem met zijn loopactie Ramon Zomer te slim af was en op aangeven van Dos Santos de 0-3 binnen stiftte. En gezien de twee reuzekansen die Alireza Jahanbakhsh (vrij voor de keeper over en naast) nog om zeep hielp in het eerste halfuur, waren de Alkmaarders nog genadig voor de Tukkers.

Wout Weghorst dacht even de 1-1 gemaakt te hebben namens Heracles Almelo, maar stond buitenspel.

Heracles kwam de eerste helft amper in het stuk voor. Weghorst werd vanwege buitenspel teruggefloten toen hij de 1-1 dacht te maken, maar door een knal van Thomas Bruns kwam AZ vlak voor rust toch weer in de problemen. Heracles ging wat opportunistischer spelen en dat kwam het elftal van John van den Brom zelfs nog in de problemen ook.

Want na de 1-4 van Jahanbakhsh, die een afvallende corner in één keer op zijn slof nam, maakten Mark-Jan Fledderus (in de verre hoek) en Wout Weghorst (vrij voor de keeper) het ineens weer spannend, terwijl het pleit gezien de vele kansen allang beslecht had moeten zijn. Maar de verdediging bleek ook na rust de achilleshiel van Heracles. Bruns kopte een corner van Stijn Wuytens in zijn eigen doel (3-5) en Rienstra kopte eveneens een vrije trap binnen, waarmee de drie Alkmaarse treffers na rust allemaal uit een spelhervatting kwamen.

In afwachting van de resultaten van Feyenoord (uit bij PEC Zwolle) en NEC (thuis tegen PSV) zondag blijft Heracles voorlopig op de derde plaats in de Eredivisie. AZ volgt op een punt, na vier weken geleden nog tegen een achterstand van zeventien punten te hebben aangekeken op plek drie (destijds in handen van Feyenoord).