AZ blijft ook tegen Utrecht geloven in offensieve tactiek

VI blikt elke week uitgebreid vooruit op een van de wedstrijden in de Eredivisie. In de vijftiende speelronde leggen we het duel FC Utrecht - AZ van zondagmiddag 14.30 uur onder de loep. FC Utrecht ontvangt AZ in De Galgenwaard voor de 32ste keer. De thuisclub won meer dan de helft van alle ontmoetingen op eigen grondgebied: zeventien maal. AZ kwam niet verder dan zeven keer winst in de Domstad, terwijl de confrontatie acht keer in een gelijkspel eindigde. ACTUEEL

AZ blijft ook tegen Utrecht geloven in offensieve tactiek

De naweeën van financiële malaise

Steeds vaker ondervindt AZ aan den lijve de gevolgen van de leegloop in de afgelopen twee seizoenen. De Alkmaarse club schreef dit najaar voor het eerst sinds het faillissement van de DSB Bank zwarte cijfers, maar de verliezen hebben zich nu verplaatst naar het veld. AZ bewijst dat je niet onbeperkt je beste spelers kunt blijven verkopen. Daar kan geen scoutingsapparaat tegenop.

Inmiddels is de kloof met de topvijf voor AZ vergroot tot dertien punten. AZ bivakkeert op een kleurloze twaalfde plaats in de Eredivisie en de degradatiezone komt wekelijks angstvallig dichterbij. Dit alles in schril contract met vorig seizoen. Toen was AZ na veertien duels de trotse koploper met vier punten voorsprong op PSV en zelfs elf op Ajax.

Maar de vrije val is simpel te verklaren. Er vertrok een complete laatste linie (Ragnar Klavan, Niklas Moisander, Héctor Moreno en Simon Poulsen). Verder verdween de stuwende kracht op het middenveld in de persoon van Pontus Wernbloom, maar ook vrije trappenspecialist Rasmus Elm, die menig overwinning uit dode spelmomenten afdwong. Tevens raakte AZ het loopvermogen van Brett Holman kwijt.

Technisch directeur Earnest Stewart verklaarde deze week dat er in de winterstop geen miljoenaankopen verwacht moeten worden van AZ. Het zal voor de Noord-Hollanders ook steeds moeilijker worden om goede buitenlandse spelers te interesseren naar de kaasstad te komen. En de jeugdopleiding levert ondanks de samenwerking met amateurclubs uit de regio te weinig eigen talent op dat geschikt is voor de absolute top.

Het is verder opvallend dat Dirk Marcellis tegen Feyenoord de vijfde AZ-speler was die dit seizoen van het veld werd gestuurd. Al had zijn overtreding niet veel om het lijf. Gertjan Verbeek is toch een trainer met een Spartaanse aanpak die altijd hamert op een ijzeren discipline. De rode kaarten lijken dan ook voort te komen uit onvermogen, regelmatig oogt de defensie dan ook als een matige slapstick. AZ blijft niettemin met een klassieke 4-3-3 strategie aanvallend voetbal prediken.

FC Utrecht heeft het dit seizoen beter voor elkaar. De club die nog wel voor een slordige 4,5 miljoen euro in de rode cijfers staat, heeft in tegenstelling tot AZ het vertrek van toonaangevende spelers als Dries Mertens, Kevin Strootman en Ricky van Wolfswinkel wel goed opgevangen. Dit getuige de voorlopige zesde plek op de ranglijst.

Mede noodgedwongen door de financiële situatie wordt de kern van het elftal gevormd door jonge spelers als Mike van der Hoorn, Anouar Kali, Tommy Oar, Dave Bulthuis en de sterke sluitpost Robbin Ruiter. Jacob Mulenga, Nana Asare, Jan Wuytens en spits Alexander Gerndt zijn de wat oudere krachten. TACTIEK

Improvisatie Verbeek vs voetbalverstand Wouters

Verbeek trainde deze week voor het duel met FC Utrecht met een driemansdefensie, waarbij Donny Gorter wordt doorgeschoven naar het middenveld. De achttienjarige Thomas Lam vervangt waarschijnlijk de geschorste rechtsback Marcellis.

Jan Wouters werd altijd geafficheerd als de ideale assistent, maar ook als hoofdtrainer ontpopt hij zich nu als een vakman. Weinig coaches in de Eredivisie hebben in tactisch opzicht zoveel verstand van zaken als de voormalige middenvelder. Samen met assistent Robby Alflen, Edwin de Kruyff en Henny Lee heeft Wouters een speelstijl ontwikkeld die past bij Utrecht: aanvallend, verzorgd voetbal met bravoure. Dit in een 4-4-2 opstelling met een ruit op het middenveld.

Het wordt interessant te zien hoe het dit seizoen afloopt in De Galgenwaard, waar suikeroom en clubeigenaar Frans van Seumeren wat meer afstand nam en algemeen directeur Wilco van Schaik, tot voor kort een onbekende in de voetbalwereld, de touwtjes stevig in handen lijkt te hebben. PERSOONLIJK DUEL

Talent vs Talent: Anouar Kali - Adam Maher

In de eerste vijf jaar van deze eeuw nam een jeugdige Rafael van der Vaart in 117 duels zijn team Ajax regelmatig op sleeptouw. Ook wanneer het tegenzat. Als Adam Maher in zijn voetsporen wil treden dan zal hij die kwaliteiten dit seizoen ook bij AZ moeten demonstreren. Zeker nu de blessuregevoelige Maarten Martens weer enige tijd uit de roulatie is.

De negentienjarige geboren Marokkaan wacht vandaag in het duel met FC Utrecht opnieuw een testcase doordat hij op het middenveld wordt geconfronteerd met een speler die eveneens Marokkaanse roots heeft: Anoar Kali. De 21-jarige straatvoetballer, die te licht werd bevonden voor de kweekvijver van Ajax, koppelt technische aan defensieve kwaliteiten.

Kali bewees als tiener ook over mentale kracht te beschikken. Het vroegere voetbalmaatje van Rodney Sneijder werd teruggezet naar de A1-junioren nadat Willem van Hanegem bij Utrecht vertrok. Mede dankzij Jean-Paul de Jong, de toenmalige coach van de youngsters, vocht hij zich vorig seizoen terug naar de selectie. En nu lijkt hij zijn contract tussentijds te gaan verlengen tot 2016.

Kali en Maher zullen boeiende duels uitvechten. Beiden staan om half drie aan de aftrap in Stadion Galgenwaard.

Samenstelling: Erik Oudshoorn

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen