AZ blijft in pover duel met IFK maar net overeind

AZ is een stap dichter bij kwalificatie voor de Europa League. De Alkmaarders reisden met een 2-0 overwinning uit de heenwedstrijd richting Zweden en zagen IFK Göteborg donderdag weliswaar in de buurt komen, maar de uitnederlaag niet goedmaken. AZ besloot met een 1-0 verliespartij en bereikte zo de play-offs.

Het optreden van AZ was een stuk minder flitsend dan in het eerste duel uit het tweeluik. Al was dat aanvankelijk ook niet nodig; de thuisploeg dwong het elftal van Gertjan Verbeek in het eerste uur zelden tot een serieuze krachtsinspanning. In de tweede helft maakte oud-Heerenveen-spits Stefan Selakovic het tweeluik weer spannend met de enige treffer van de avond, maar een door AZ gevreesd tweede IFK-doelpunt bleef uit.

In de eerste helft hielden beide ploegen elkaar lang in de tang. AZ begon sterk, maar kon alleen gevaar stichten bij hoekschoppen. Grote kansen bleven uit voor de Alkmaarders.
<br /> De matig acterende thuisploeg werd naarmate het eerste bedrijf vorderde iets sterker. Zonder al te veel moeite bleef AZ echter overeind. In de slotminuut moest keeper Joey Didulica voor het eerst écht aan de bak. Tobias Hysén, de meest actieve aanvaller bij IFK, mocht alleen op de Australiër af, maar vond het scheenbeen van de AZ-goalie op zijn weg (foto). Het bleek het laatste wapenfeit uit de eerste helft.

Na de onderbreking volhardden beide ploegen in het karige spel. IFK maakte weinig aanstalten de uitnederlaag goed te willen maken, AZ hoefde geen risico's te nemen. Een en ander resulteerde pas in de 64ste minuut in de eerste mogelijkheid uit de tweede helft. Hannes Stiller dwong Didulica tot een moeilijke redding. De AZ-goalie verwerkte het schot maar ternauwernood tot een corner.

De kans leek de thuisploeg wakker te schudden en bleek de aanzet voor een Zweeds offensief. Die opmars werd al snel beloond. Na geklungel in de AZ-defensie viel de bal voor de voeten van Selakovic. De Zweed kende geen genade en haalde met zijn linkerbeen hard uit. De bal verdween fraai in de kruising achter Didulica.

In het vervolg hadden de Alkmaarders handen en voeten nodig om de achterstand niet op te laten lopen, maar de ploeg slaagde wel in die opdracht.

Vrijdag hoort Verbeek tijdens de loting welke ploeg het laatste obstakel vormt in de jacht op Europa League-voetbal.