Kortstondig offensief brengt AZ langs IFK Göteborg

AZ is een stapje dichter bij kwalificatie voor de Europa League. In het heenduel van de derde voorronde flitsten de Alkmaarders, met bij vlagen zeer goed voetbal, met 2-0 langs IFK Göteborg.

Hoogtepunt van de avond was de tweede AZ-treffer. Het 19-jarige IJslandse talent Johann Berg Gudmundsson klopte IFK-goalie Niklas Sandberg van twintig meter met een zeer fraaie lob.

In de eerste helft was AZ vanaf het eerste fluitsignaal de bovenliggende partij. Pontus Wernbloom werd na zeven minuten voor het eerst gevaarlijk namens de thuisploeg. De middenvelder zag een lage schuiver in de handen van Sandberg verdwijnen.

Erik Falkenburg – de aanvaller die overkwam van Sparta werd door trainer Gertjan Verbeek in de spits geposteerd – was vervolgens uit een corner dicht bij zijn eerste officiële treffer in dienst van AZ. Falkenburg zag zijn kopbal maar rakelings langs de verkeerde kant van de paal suizen.
<br /> De grootste kans in de eerste helft was voor Maarten Martens. Na 25 minuten liet hij na het goede spel van AZ te belonen. De middenvelder kwam na een sterke solo van Niklas Moisander en een soepele voetbeweging van Falkenburg vrij voor Sandberg. De Belg lepelde de bal echter net over het doel.

Na de onderbreking begon AZ steeds beter te draaien. Tien minuten swingvoetbal waren voldoende om de Zweedse opponent op een onoverbrugbare achterstand te zetten.

Ragnar Klavan zorgde kort na rust voor de verdiende voorsprong. De verdediger kopte uit een vrije trap de openingstreffer binnen. Het kunststukje van Gudmundsson zorgde drie minuten later voor een ruimere voorsprong.

Na het kortstondige Alkmaarse offensief leek AZ de genadeklap uit te gaan delen. De thuisploeg vergat echter door te zetten.

In de slotfase vloeiden de krachten weg bij AZ en moest keeper Joey Didulica de ploeg overeind houden. Doelpunten vielen er echter niet meer, waardoor de Zweden nog stiekem mogen hopen op de Europa League.

Volgende week donderdag moet AZ de verkregen voorsprong zien vast te houden. Wanneer dat lukt, mag de ploeg van Verbeek zich opmaken voor de vierde en laatste voorronde.