Augsburg redt het, Düsseldorf niet, Hoffenheim stunt

De ontknoping van de degradatiestrijd in de Bundesliga is zaterdagmiddag bloedstollend geweest. 1899 Hoffenheim boekte een verrassende zege bij Borussia Dortmund, waardoor Fortuna Düsseldorf naar de Tweede Bundesliga degradeert. FC Augsburg handhaaft zich direct.

Borussia Dortmund - 1899 Hoffenheim 1-2Alleen een overwinning kon Hoffenheim hoop geven op handhaving. Dat het elftal juist in de laatste speelronde op bezoek moest bij grootmacht Borussia Dortmund, zorgde niet bepaald voor een rooskleurig vooruitzicht.

Zeker nadat Robert Lewandowski Dortmund al in de zesde minuut op voorsprong zette, beloofde het zwaar te worden voor Hoffenheim. Vervolgens slaagde de Champions League-finalist er echter niet in de score uit te breiden.

Hoffenheim, dat bij een nederlaag direct zou degraderen uit de hoogste divisie, bleef knokken. De vechtlust groeide naarmate het einde van de wedstrijd naderde. Dertien minuten voor tijd kreeg Hoffenheim een strafschop toegewezen, die verzilverd werd door Sejad Salihovic.

Drie minuten later kregen de bezoekers nog zo'n buitenkans. Ook moest doelman Roman Weidenfeller het veld met een rode kaart verlaten.

Weer ging Salihovic achter de bal staan. Voor de Bosniër was het ongetwijfeld een van zijn belangrijkste strafschoppen ooit, aangezien een zege hoop zou bieden op handhaving. Salihovic slaagde wederom vanaf elf meter en sleepte zo de overwinning uit het vuur.

Even leek het rampscenario voor de bezoekers zich nog voor te doen, toen Marcel Schmelzer diep in de blessuretijd 2-2 maakte. Na hevig protest van de Hoffenheim-spelers werd zijn doelpunt echter afgekeurd, omdat (ondanks dat de assistent-scheidsrechter niet vlagde) Lewandowski buitenspel zou hebben gestaan.

Door de nederlaag van Fortuna Düsseldorf stijgt Hoffenheim naar de zestiende plaats en speelt het play-off-wedstrijden om promotie/handhaving (op 23 en 27 mei) tegen Tweede Bundesliga-club 1. FC Kaiserslautern.

Hannover 96 - Fortuna Düsseldorf 3-0Hannover was de betere partij, maar kreeg het een halfuur lang niet voor elkaar om te scoren. Dat kwam mede door het defensieve optreden van Düsseldorf. In de 36ste minuut moesten de bezoekers toch een doelpunt incasseren.

Op aangeven van Steve Cherundolo bleef Mame Biram Diouf koelbloedig en schoof met rechts de openingstreffer binnen. In de tweede helft oogde Düsseldorf een stuk agressiever. Dat was ook wel nodig, aangezien een nederlaag in combinatie met positieve resultaten voor FC Augsburg en 1899 Hoffenheim degradatie zou betekenen.

Net toen de uitploeg in de wedstrijd leek te komen, bracht Didier Ya Konan Düsseldorf de nekslag toe. Na voorbereidend werk van Diouf verdubbelde de aanvaller de score. Daardoor stonden de bezoekers voor een zware opgave.

Op een grote kans van Stefan Reisinger na lukte het Düsseldorf niet meer om grote mogelijkheden te creëren. Sterker, Ya Konan bepaalde de eindstand in de slotfase nog op 3-0. Doordat Hoffenheim stuntte met een 1-2 zege bij Borussia Dortmund, degradeert Düsseldorf direct uit de Bundesliga.

FC Augsburg - Greuther Fürth 3-1Door de nederlaag van Fortuna Düsseldorf en de zege van Hoffenheim was een overwinning van Augsburg van groot belang. Fortuna en Augsburg deelden voorafgaand aan de laatste speelronde de zestiende positie. Hoffenheim stond zeventiende.

Dat Augsburg tegen het al gedegradeerde Greuther Fürth moest aantreden was een welkome meevaller. Toch werd het elftal van verdediger Paul Verhaegh, die in de basis begon, al na vier minuten op scherp gezet nadat de degradant een penalty kreeg toegewezen.

Edgar Prib faalde echter vanaf elf meter, waardoor Augsburg met de schrik vrij kwam. Na een halfuur kwam de thuisploeg op voorsprong, nadat Tobias Werner op aangeven van voormalig AZ-speler Ragnar Klavan trefzeker was: 1-0.

Na de voorsprong nam Augsburg wat gas terug, maar begon het na de hervatting weer te domineren. Dat resulteerde in de 2-0, die Jan-Ingwer Callsen-Bracker voor zijn rekening nam. Greuther Fürth bleef echter in de wedstrijd, dankzij Florian Trinks. De verdedigende middenvelder profiteerde van een chaotische situatie in het strafschopgebied van de thuisploeg en liet de aansluitingstreffer aantekenen.

Die goal zorgde bij Greuther, dat slechts om de eer speelde, weer voor geloof. Augsburg realiseerde zich echter net op tijd dat puntenverlies zware consequenties kon hebben, waardoor het een tandje bijschakelde.

Een kwartier voor tijd zorgde Dong-Won Ji voor de bevrijdende 3-1. Door de overwinning en de nederlaag van Fortuna Düsseldorf handhaaft Augsburg zich in de Bundesliga.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.