Atlético verspert Bayern en Guardiola weg naar CL-finale

Reacties

De Champions League-finale gaat ook in het derde en laatste jaar van Pep Guardiola aan Bayern München voorbij. Atlético Madrid hield dankzij de uitblinkende doelman Jan Oblak stand in de return van de halve finale. Een 2-1 nederlaag was voor de ploeg van trainer Diego Simeone genoeg om de eindstrijd te bereiken.

Atlético verspert Bayern en Guardiola weg naar CL-finale

De naar Manchester City vertrekkende Guardiola beet zich tijdens de twee vorige seizoenen in de halve finale ook telkens stuk op een Spaanse opponent (Real Madrid in 2013/14 en Barcelona in 2014/15) na een nederlaag in het heenduel op vreemde bodem. Dat Bayern dat niet nogmaals wilde laten gebeuren, bleek vanaf het eerste fluitsignaal. Met Jérôme Boateng, Thomas Müller en Franck Ribéry terug in de basis voerde Der Rekordmeister de druk op, zoals Atlético dat vorige week nog had gedaan in Estadio Vicente Calderón.

Dat leverde toen dankzij een fraaie actie van Saúl al vroeg de 1-0 eindstand op. Bayern had in het eerste kwartier moeite Oblak serieus op de proef te stellen. De in de Atlético-defensie teruggekeerde Diego Godín hield samen met José María Giménez weliswaar de deur naar het doel van de Sloveen lang niet altijd gesloten, maar schoten van Arturo Vidal en een kopbal van Robert Lewandowski misten kracht en finesse. En toen Lewandowski na een prachtige lange pass van Jérôme Boateng op Müller op een gevaarlijke positie de bal in bezit kreeg, kwam Oblak op tijd zijn doel uit.

De nog altijd pas 23-jarige sluitpost was de laatste weken niet te passeren en hield al zes officiële duels op rij de nul. Toch was zijn optreden in München niet feilloos. Bij een afstandsschot van Ribéry liet Oblak de bal los, maar hij hinderde Lewandowski bij de rebound voldoende (foto midden) om zijn eerste tegengoal sinds 9 april te voorkomen. Vijf minuten later was zijn reeks echter alsnog ten einde. Na slim werk van Vidal in de Madrileense muur veranderde verdediger Giménez een vrije trap van Xabi Alonso van richting: 1-0.

Een van de vele reddingen van Jan Oblak. Robert Lewandowski zou de rebound er na het astandsschot van Franck Ribéry niet inkrijgen.
Een van de vele reddingen van Jan Oblak. Robert Lewandowski zou de rebound er na het astandsschot van Franck Ribéry niet inkrijgen.

Het was voor Bayern het sein door te drukken tegen het normaal zo zelfverzekerd verdedigende Atlético. Giménez was echter dusdanig van slag dat hij kort na de goal opzichtig aan het shirt van Javi Martínez ging hangen bij een corner. Scheidsrechter Cüneyt Çakir zag het gebeuren en wees naar de stip. Müller (hoofdfoto) vergat echter te bewijzen waarom hij in de basis thuishoort. Oblak, die tot de vrije trap van Alonso de laatste dertig (!) schoten op zijn doel allemaal had gepakt, sloeg de penalty met twee handen uit het doel.

Die misser kwam Bayern na rust duur te staan. Trainer Diego Simeone voorzag zijn ploeg van nieuw elan door Yannick Ferreira Carrasco na rust in te brengen. De brutaliteit waarmee de Belg zijn entree maakte, sloeg over op zijn ploeggenoten. En dus kon het gebeuren dat Atlético in de 53ste minuut vanuit het niets het belangrijke uitdoelpunt maakte. Antoine Griezmann ontsnapte na halfslachtig ingrijpen van Boateng en David Alaba en een prima steekbal van Fernando Torres aan buitenspel en bleef koelbloedig oog in oog met Manuel Neuer.

Heel even was Bayern uit het lood geslagen door die tegentreffer. Juanfran schudde de Duitsers met een vervaarlijk schot wakker, waarna Alonso het Beierse vuur weer aanwakkerde door Oblak van afstand te testen. Collega-middenvelder Vidal gaf de echte aanzet voor het slotoffensief door in de 74ste minuut Filipe Luís te kloppen in een luchtduel. Lewandowski had de bal voor het inkoppen. Nu kon zelfs Oblak er niets meer tegen doen. In de slotfase stond de Sloveen echter weer zijn mannetje bij onder meer een van richting veranderd schot van Alaba.

Bayern kreeg zelfs nog vijf extra minuten om de derde goal te maken. Dat die nog genoeg zou zijn om de finale te bereiken, had het te danken aan Neuer. De Duitse doelman stopte in de 84ste minuut een penalty van Torres, die even buiten de zestien werd neergehaald door Martínez. De heldenrol was desondanks voor Oblak, die Guardiola ook in zijn derde seizoen bij Bayern uit de CL-finale hield en Atlético juist de tweede finaleplaats in twee jaar tijd bezorgde. Woensdag zal blijken of Real Madrid net als in 2014 de opponent wordt, of dat Man City het Madrileense feestje bederft.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.