Athletic verspert Nederlands duo de weg naar EL-finale

Athletic de Bilbao heeft zich ten koste van het Sporting Lissabon van Ricky van Wolfswinkel en Stijn Schaars geplaatst voor de finale van de Europa League. Los Leones maakten op eigen veld de 2-1 nederlaag uit het heenduel ongedaan: 3-1.

Athletic zocht vanaf de eerste seconde de aanval en zag deze instelling na een goed kwartier beloond worden met de openingstreffer: Markel Susaeta werkte af nadat Fernando Llorente een voorzet vanaf de flank met de borst panklaar had neergelegd.

Toen het aanvalsgeweld van de thuisploeg iets was afgenomen, bleek Sporting in staat een paar speldenprikjes uit te delen. De ploeg van trainer Ricardo Sa Pinto kwam gedurende de eerste helft beter in het spel en zelfs vlak voor rust op gelijke hoogte toen Ricky van Wolfswinkel een slecht weggewerkte hoekschop hard en laag binnen schoot: 1-1.

Lang konden de Portugezen niet genieten van de gelijkmaker, want nog in de eerste helft stond het 2-1. Ibai Gómez Pérez ontving de bal geheel vrijstaand in het vijandelijke strafschopgebied en benutte het buitenkansje.

In de tweede helft nam de angst de finale mis te lopen met de minuut toe en leek de wedstrijd af te stevenen op verlengingen. Llorente voorkwam dat vlak voor het verstrijken van de officiële speeltijd door een voorzet van de flanken met een snelle voetbeweging van dichtbij binnen te tikken: 3-1. Drie minuten later was de finaleplaats voor Athletic een feit.

Overigens was een eventuele eindstrijd sowieso aan de neus van Van Wolfswinkel voorbij gegaan. De spits ontving al na enkele minuten spelen een gele kaart na een onbenullige tackle en zou de finale door een schorsing missen.

De ploeg van trainer Marcelo Bielsa kan zich gaan opmaken voor een Spaanse eindstrijd tegen Atlético Madrid. De finale wordt op woensdag 9 mei gespeeld in Boekarest. Foto: VI Images