Arsenal swingt als vanouds en maakt gehakt van West Brom

Arsenal heeft zaterdagavond een klinkende zege geboekt in de Premier League. De ploeg van Mikel Arteta speelde zijn beste eerste helft van het seizoen en liet West Bromwich Albion daarmee volledig kansloos.

West Bromwich Albion
0 - 4
Arsenal
Arsenal

Rond de kerstdagen verbleef Arsenal nog in de gevarenzone van de Premier League. Toen Arteta gevraagd werd of hij bang was in de degradatiestrijd terecht te komen, antwoordde hij: 'De komende week zal dat bepalen.' Prompt boekte Arsenal tegen Chelsea zijn eerste zege sinds zeven duels, en midweeks werd er ook nog gewonnen van Brighton & Hove Albion.

Die overwinningen zorgden zichtbaar voor meer vertrouwen bij Arsenal, want de ploeg van Arteta haalde vanaf de aftrap een erg hoog niveau. The Gunners hebben dit seizoen grote moeite om kansen te creëren, maar daar was zaterdagavond op The Hawthorns geen sprake van. Even hield de thuisploeg vol, maar in de 23ste minuut opende Kieran Tierney dan toch de score. De linksback draaide zijn tegenstander dol en schoot de bal met rechts knap in de verre bovenhoek.

Het hoogtepunt van de wedstrijd volgde vijf minuten later. Bukayo Saka zette de aanval op en na een vloeiende combinatie met Alexandre Lacazette en Emile Smith Rowe schoof hij de bal uiteindelijk zelf ook binnen: 0-2. Het was een doelpunt dat deed terugdenken aan de succesvolle jaren onder Arsène Wenger.

In de tweede helft zette West Brom nog wel even aan, maar het bleef bij een kort offensief. De ploeg van interim-manager Sam Allardyce lijkt simpelweg over te weinig kwaliteit te beschikken om mee te kunnen in de Premier League. Arsenal maakte daar dankbaar gebruik van. Lacazette maakte de 0-3 uit de rebound en de 0-4 na een strakke voorzet van Tierney.

Arsenal sloot een perfecte week zo in stijl af. Door de drie overwinningen op rij hoeft Arteta zich voorlopig geen enkele zorgen meer te maken over de degradatiestrijd, integendeel: Arsenal staat nu elfde en kan omhoog kijken. Voor West Bromwich Albion lijkt het een erg lang seizoen te gaan worden.

Crystal Palace
2 - 0
Sheffield United

Het was mede aan smaakmaker Eberechi Eze te danken dat Crystal Palace een overwinning mocht bijschrijven. De jonge Engelsman werd vlak voor rust ingebracht, maar hoefde niet lang warm te draaien om de tegenstander dol te draaien. Na een weergaloze solo zette hij de eindstand op het scorebord. Eze was ingevallen voor Jeffrey Schlupp, die voor hij geblesseerd raakte al had getekend voor de openingstreffer.

Brighton & Hove Albion
3 - 3
Wolverhampton Wanderers

Joël Veltman stond aan de aftrap bij Brighton, hij zag hoe zijn ploeggenoot Aaron Connolly na een kwartiertje voor de 1-0 zorgde. Toch ging de thuisploeg rusten met een ruime achterstand, niet in de laatste plaats door pechvogel Dan Burn. Na de 1-1 van Romain Saïss liep de verdediger eerst de 1-2 ongelukkig in zijn eigen doel, voordat hij knullig een penalty (benut door Rúben Neves voor 1-3) weggaf. Halverwege viel Davy Pröpper in bij de thuisploeg, hij zag hoe Neal Maupay direct na rust uit een strafschop de aansluitingstreffer maakte, voordat Lewis Dunk met een rake kopbal de eindstand bepaalde en Brighton een belangrijk punt bezorgde.