Arsenal onderuit bij Stoke ondanks aparte plotwending

Stoke City heeft zich met een 3-2 zege op Arsenal gerevancheerd voor de midweekse 2-1 nederlaag tegen Manchester United. Stoke was in eigen huis lang heer en meester, maar kreeg het na rust mede door de invloed van de arbitrage onverwacht lastig.

Duels tussen Stoke en Arsenal staan traditioneel in het teken van een clash tussen verschillende stijlen. Ook deze keer hadden de stilisten uit Londen het heel moeilijk met de kanjers van Stoke, die sinds de promotie naar de Premier League in 2008 thuis pas één keer van The Gunners verloren. De thuisclub opende al in de negentiende seconde de score via Peter Crouch, die door bijzonder zwak verdedigen van de bezoekers voor het snelste doelpunt van dit seizoen tekende.

In de 35ste minuut werd het zelfs 2-0 voor de ploeg van Erik Pieters. Ex-Ajacied Bojan Krkic rondde beheerst af na een uitstekende voorzet van Jonathan Walters. Op slag van rust werd de vernedering nog groter voor Arsenal. Crouch verlengde een corner naar Walters, die van dichtbij keihard raakschoot.

Betwist
In de tweede helft was er lang geen vuiltje aan de lucht voor Stoke, dat via Bojan zelfs op 4-0 leek te komen. Zijn doelpunt werd echter (onterecht) afgekeurd wegens verdenkingen van buitenspel en direct daarna, in de 68ste minuut, kwam Arsenal via een betwiste strafschop van Santi Cazorla terug tot 3-1. Drie minuten later werd het zelfs 3-2. Aaron Ramsey rondde af na een corner.

Zo was Arsenal mede dankzij twee dubieuze beslissingen van arbiter Anthony Taylor weer helemaal terug in de wedstrijd. Twaalf minuten voor het einde werd het echter een stuk lastiger voor de bezoekers, na de tweede gele kaart voor Calum Chambers. Mede daardoor overleefde Stoke het slotoffensief van de mannen van Arsène Wenger.

Door de nederlaag verliest Arsenal opnieuw terrein. The Gunners staan zesde met vijf verliespunten meer dan nummer vier Manchester United, de club van Louis van Gaal die maandag tegen het Southampton van Ronald Koeman speelt. Stoke meldt zich door de triomf bovenin het rechterrijtje.