Argentinië dendert door en walst over VS naar Copa-finale

Argentinië heeft zich dankzij een eclatante 4-0 zege op de Verenigde Staten geplaatst voor de finale van het toernooi om de Copa América. Het gastland van dat evenement was geen partij voor Lionel Messi en de zijnen.

Al na drie minuten was het raak voor de Argentijnen in de halve finale. Messi wipte een afgeslagen bal over de Amerikaanse defensie, waar Ezequiel Lavezzi stond om de bal binnen te knikken. Met die vroege voorsprong op zak was het voor de selectie van bondscoach Tata Martino daarna fijn vrij voetballen.

Met een schitterende vrije trap vanaf ruim twintig meter verdubbelde Messi de score. De sterspeler van Barcelona en dit Argentinië knalde de bal in de 32ste minuut snoeihard in de rechterbovenhoek, buiten het bereik van doelman Brad Guzan. Het betekende de 55ste goal van Leo in het shirt van zijn land, waarmee hij zich alleen tot topscorer aller tijden van Argentinië kroonde. Guzan moest de bal in de vijftigste minuut opnieuw uit het net vissen nadat spits Gonzalo Higuaín hem had gepasseerd.

Dat deed de aanvaller van Napoli nadat hij, na de bal uit een voorzet vanaf de linkerkant eerst tegen de handen van Guzan te tikken, de Amerikaanse sluitpost had omspeeld. Zo kon hij de bal vanuit de linkerhoek binnentikken. In de 86ste minuut zorgde diezelfde Higuaín voor het slotakkoord door de 4-0 eindstand op het scorebord te zetten. Onder die treffer stond echter ook de handtekening van Messi, die een aanval van de VS onderschepte, er met de bal vandoor ging en teruglegde op zijn kompaan in de aanval.

De ruime zege volgde op fraaie overwinningen tegen Chili (2-1), Panama (5-0) en Bolivia (3-0) in de groepsfase en Venezuela (4-1) in de kwartfinale. Hierna wacht Colombia of Chili in de eindstrijd om de Copa, waarbij het nog maar de vraag is of Martino bij de wedstrijd een beroep kan doen op Lavezzi. De buitenspeler deed in de 65ste minuut een uiterste poging een hoge bal in de buurt van de zijlijn aan te nemen op zijn borst, maar knalde daarbij achterover over de boarding.

Hij werd per brancard naar de kleedkamer gereden en vervangen door Erik Lamela en is daardoor een vraagteken voor de finale, die in de nacht van zondag op maandag wordt afgewerkt. Verenigde Staten speelt een dag eerder nog om de derde plaats tegen de verliezer van de halve finale van komende nacht.