April 2012: complot van Camp Nou, Van Persie trots

Het kalenderjaar 2012 nadert zijn einde. Ook voor Voetbal International aanleiding terug te blikken op het voetbaljaar. We vervolgen onze serie met de maand april.

April 2012: complot van Camp Nou, Van Persie trots


Barcelona verslaat AC Milan in de kwartfinale van de Champions League met 3-1, mede dankzij twee door Björn Kuipers toegekende strafschoppen. Clarence Seedorf vindt na afloop dat Kuipers de wedstrijd heeft beïnvloed, vooral omdat de tweede penalty werd gegeven wegens vasthouden bij een corner. 'Maar we hebben niet door de scheidsrechter verloren.'

Milan-spits Zlatan Ibrahimovic is harder in zijn oordeel en vermoedt een complot. 'Ze kregen een penalty voor een overtreding waarbij de bal niet eens in de buurt was. Het lijkt wel alsof ze twee clubs uit Spanje in de finale willen hebben. Ik snap nu wat José Mourinho bedoelt.'

Barcelona-trainer Josep Guardiola vindt dat Milan zijn verlies moet nemen. 'Kuipers heeft ons twee strafschoppen gegeven en die waren terecht. Milan moet daarover niet zeuren. Als je dit soort overtredingen maakt is dit de consequentie.' <br /><br /> Valencia maakt in de kwartfinale van de Europa League een hardhandig einde aan de Europese aspiraties van AZ. In Estadio Mestalla gaat de ploeg van trainer Gertjan Verbeek met 4-0 hard onderuit, nadat de Alkmaarders op eigen veld nog hadden gestunt met een 2-1 zege tegen de nummer drie van Spanje.

Van de Nederlandse ploegen is AZ de laatste die zijn Waterloo vindt in de Europa League. Een ronde eerder heeft Valencia ook al afgerekend met PSV, terwijl FC Twente eind maart niet is opgewassen tegen Schalke 04, dat mede dankzij een hattrick van Klaas-Jan Huntelaar met 4-1 wint in Gelsenkirchen. <br /><br /> PSV wint voor de negende keer in de clubhistorie de KNVB-beker. In De Kuip zijn de Eindhovenaren oppermachtig tegen Heracles Almelo, dat dankzij goals van Ola Toivonen, Dries Mertens en Jeremain Lens met 3-0 ten onder gaat.

Interim-coach Phillip Cocu draagt de eerste prijs in zijn nog prille trainerscarrière op aan de in maart ontslagen Fred Rutten. 'Ik ben niet bezig met het feit dat het mijn eerste prijs is als trainer. Het is net zo goed de prijs van Fred Rutten en Erik ten Hag.' <br /><br /> 'Een nieuw clubrecord! Lekker!' Klaas-Jan Huntelaar evenaart een stokoud clubrecord van Schalke 04 door in 42 officiële wedstrijden 42 keer te scoren. 'Mijn shirt gaat het clubmuseum in, die gaan ze uitstallen. Die enige speler die hierin eerder was geslaagd, was Hermann Eppenhoff.'

Huntelaar is in april sowieso lekker bezig als het gaat om verbreken van records. Hij achterhaalt Roy Makaay, die met 23 competitiegoals tot dusver de productiefste Nederlander in een Bundesliga-seizoen was, en zal uiteindelijk ook Schalke-recordhouder Klaus Fischer evenaren door met 29 goals topscorer van de Bundesliga te worden. <br /><br /> Borussia Dortmund wordt voor de achtste keer in de clubhistorie kampioen van Duitsland. Na twee achtereenvolgende titels in 1994/95 en 1995/96 verdedigt de ploeg van trainer Jürgen Klopp nu met succes het kampioenschap van 2010/11. De manier waarop spreekt tot de verbeelding.

BVB is al 26 duels ongeslagen en heeft twee speelronden voor het einde een voorsprong van acht punten op achtervolger Bayern. Coach Klopp is lyrisch. 'Wat mijn team heeft gedaan is echt waanzinnig. Ik heb er geen woorden voor. Als je ooit een verdiende kampioen kunt aanwijzen, dan zijn wij het nu wel. Mijn ploeg heeft een buitengewoon karakter.' <br /><br /> Arsenal-aanvaller Robin van Persie wordt door zijn collega-spelers verkozen tot Speler van het Jaar in Engeland en treedt zo in de voetsporen van Dennis Bergkamp en Ruud van Nistelrooy. Twee dagen later kiezen ook de journalisten hem tot beste voetballer van de Premier League.

Van Persie is vereerd met zijn uitverkiezing. 'Acht jaar geleden had ik dit nooit gedacht. Als andere mensen jou de beste vinden, is dat speciaal. En als dat tegenstanders zijn, maakt het dat eigenlijk nog specialer. Ik ben er apetrots op dat ik in een rijtje sta met grote spelers als Bergkamp, Van Nistelrooy, Thierry Henry, Cristiano Ronaldo en Eric Cantona.' <br /><br /> Feyenoord moet het de rest van het seizoen stellen zonder clubtopscorer John Guidetti, die is geveld door een virusinfectie. De kwaal is een grote teleurstelling voor de Zweed, die de laatste vier speelronden van de Eredivisie moet missen en uiteindelijk het gehele kalenderjaar 2012 niet meer in actie zal komen.

Het slechte nieuws maakt een plotseling einde aan de hype rond Guidetti, die door zijn uitstekende prestaties bij Feyenoord door Zlatan Ibrahimovic al was ‘uitgenodigd’ voor het EK in Oekraïne en Polen. 'Hij verdient absoluut een plaats in de EK-selectie van Zweden. Elke ploeg heeft een joker nodig, en hij is die joker.' <br /><br /> Johan Cruijff is 65 jaar en Voetbal International pakt groots uit met een dossier over het icoon van het Nederlandse voetbal, waarin alle aspecten van zijn loopbaan de revue passeren. Het laatste hoofdstuk - zijn functie als lid van de raad van commissarissen bij Ajax – heeft Cruijff nog maar net afgesloten.

Twee weken terug werd hij door de ledenraad ontheven uit zijn functie als rvc-lid. Door zijn verstoorde relatie met de overige vier leden Edgar Davids, Steven ten Have, Marjan Olfers en Paul Römer zorgde de rvc louter voor onrust. Desondanks wordt Ajax in mei kampioen van Nederland. <br /><br /> Arjen Robben heeft in het seizoen 2011/12 heel wat appels te schillen met Franz Beckenbauer. Waar Der Kaiser hem in februari al aansprak op zijn egoïsme, vervloekt hij de Oranje-international in april na een voor de titelrace zeer cruciale gemiste penalty tegen Borussia Dortmund (1-0 nederlaag). 'Bij mij had hij die penalty niet genomen, dat kan gewoon niet. Robben was de speler op wie de overtreding was begaan.'

Twee weken na die misser haalt Robben in de halve finale van de Champions League tegen Real Madrid zijn gram door Iker Casillas vanaf elf meter te passeren. 'Ik ben benieuwd wat de heer Beckenbauer nu te zeggen heeft', aldus Robben, die enkele weken later echter nalaat om Bayern de CL te bezorgen door in de verlenging van de finale tegen Chelsea een strafschop te missen. <br /><br /> Josep Guardiola maakt bekend zijn aflopende contract bij Barcelona niet te verlengen na vier succesvolle jaren, die veertien hoofdprijzen opleverden. De Catalaanse grootmacht wil dolgraag verder met de 41-jarige trainer, die echter toe is aan een jaar van rust en bezinning en op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging.

'De reden van mijn vertrek is simpel', zegt Guardiola. 'Vier jaar is lang. Dat gaat je niet in je koude kleren zitten. Ik ben ervan overtuigd dat mijn opvolger de ploeg zaken kan bijbrengen die ik niet meer kan.' Guardiola krijgt gelijk, want onder zijn momenteel ernstig zieke opvolger Tito Vilanova stevent Barça ongenaakbaar af op de landstitel met een straatlengte voorsprong op de Madrileense concurrenten Atlético en Real. <br /><br /> Samenstelling: Tim Vos

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen