Amsterdamse draver verliest oogkleppen in Leeuwarden

Reacties

Voetbal International kiest na elke speelronde in de Eredivisie de Speler van de Week. Voor de 32ste speelronde is dat SC Cambuur Leeuwarden-speler Jody Lukoki.

Amsterdamse draver verliest oogkleppen in Leeuwarden

Het leest weg als een jongensboek. Een vriendenclubje uit Leeuwarden een jaar lang op schoolreisje door de Eredivisie. Na jaren in de Jupiler League oprecht een weelde.

Precies 344 dagen nadat de Leeuwarders ietwat toevallig waren gepromoveerd, bewerkstelligde de club nóg een jaar Eredivisievoetbal. In eigen huis, uitgerekend tegen voormalig kampioenskandidaat Vitesse. De club waar de laatste jaren honderd miljoen euro werd geïnvesteerd, was bij vlagen een speelbal van de Friese formatie. Een elftal vol plaatselijke talenten, onbekend Jupiler-talent en bepalende huurlingen.

Tegen de Arnhemmers vervulde Jody Lukoki, eigendom van Ajax, een hoofdrol. Bij de aanstaande kampioen was er na drie weinig succesvolle jaren twijfel over de beste positie voor de geboren Congolees: aan de buitenkant of op de atletiekbaan. Lukoki bleek razendsnel op de honderd meter, maar zijn rendement was veel te laag. Om het minder vleiend te zeggen: Lukoki was een blind paard.

Dit seizoen bewijst de aanvaller dat hij wel degelijk uit de voeten kan op een grasmat. In Leeuwarden werkte hij in alle rust aan een goede voortzetting. Een proces van de lange adem, maar Lukoki wilde in zichzelf investeren. 'De trainers hameren er nog elke dag op. Ik moet rustig blijven, het overzicht bewaren. Dat ik heel snel ben, betekent niet dat ik alles heel snel moet doen. Het heeft lang geduurd, maar het is doorgedrongen. Tegen Vitesse speelde ik de wedstrijd van mijn leven.'

De draver van weleer heeft zich opgewerkt tot een Fries raspaardje en droomt stiekem van een terugkeer naar Amsterdam. 'Ik hoop dat ze de wedstrijd tegen Vitesse ook gezien hebben.'

Tekst: Reon Boeringa en Stef de Bont

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.