Alleen Ajax incasseert door transfers meer dan Twente

FC Twente heeft de laatste vijf jaar goed geboerd bij de verkoop van spelers. Maar de Tukkers komen ook met de miljoenen voor Leroy Fer niet in de buurt van Ajax.

Alleen Ajax incasseert door transfers meer dan Twente

Sinds het seizoen 2008/09 gaan de miljoenen over tafel bij FC Twente. Als de transfer van Leroy Fer dinsdag wordt beklonken dan komt de teller voor de laatste vijf jaar op 86,9 miljoen euro aan transferinkomsten.

Met de afkoopsom voor de naar Everton vertrekkende middenvelder heeft de Enschedese club de laatste acht maanden in totaal ruim dertig miljoen euro ontvangen. Afgelopen zomer deden Benfica (voor Ola John) en Borussia Mönchengladbach (Luuk de Jong, foto) een flinke duit in het zakje. Met die transferinkomsten schaart FC Twente zich in de top van de Eredivisie. De Tukkers moeten op dit punt alleen hun meerdere erkennen in Ajax, dat de laatste vijf jaar 124,6 miljoen euro kon bijschrijven. Van dat bedrag kwam meer dan de helft uit Engeland.

Zo maakten Liverpool, Arsenal, Tottenham Hotspur en Newcastle United miljoenen over naar Amsterdam voor respectievelijk Luis Suarez (26,5), Thomas Vermaelen (12), Jan Vertonghen (12,5) en Vurnon Anita (8,5). Klaas-Jan Huntelaar leverde de laatste vijf jaar het meest op. In 2008 betaalde Real Madrid 27 miljoen euro voor de spits.

AZ op 3AZ is wat transferinkomsten betreft de nummer drie van Nederland. De Alkmaarders hebben noodgedwongen na het faillissement van DSB Bank afscheid moeten nemen van een aantal spelers (onder anderen Brett Holman, Rasmus Elm, Stijn Schaars, Simon Poulsen en Niklas Moisander), hetgeen in vijf jaar ruim zestig miljoen euro aan transferinkomsten heeft opgeleverd. De overgang van Demy de Zeeuw naar Ajax in 2009 leverde met acht miljoen euro het meest op.

PSVMet Balázs Dzsudzsák als grootste transfer (Anzhi Makhachkala betaalde 14 miljoen euro) haalde PSV sinds de zomer van 2008 bij de verkoop van spelers 54,7 miljoen euro op. Dat bedrag is gelijk aan de transferinkomsten van SC Heerenveen in de laatste vijf jaar. Maar de Eindhovense club gaf beduidend meer uit dan er binnen kwam.

Van alle huidige Eredivisieclubs is PSV de enige die over de laatste vijf jaar een negatieve balans heeft (zie in grafiek het donkerrode vlak). Door uitgaven van 75,1 miljoen noteren de Brabanders een min van ruim twintig miljoen. Dat cijfer staat in schril contrast met wat de andere clubs laten zien.

Ajax boekte een winst van 54,3 miljoen, terwijl ook AZ (42,1) en SC Heerenveen (39,9) de laatste vijf jaar een zeer positieve transferbalans laten zien. FC Twente noteert een plus van bijna dertig miljoen, ook met dank aan de tien miljoen die Everton betaalt voor Fer. (Lars Ulrich)

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen