Aké steunpilaar in 'heroïsche' defensie Bournemouth

Met Nathan Aké in het hart van de defensie hield AFC Bournemouth dinsdagavond stand tegen Leicester City (1-0). Manager Eddie Howe roemde zijn verdedigers na afloop van het gewonnen thuisduel.

Bournemouth kwam na 34 minuten op voorsprong door een volley van Danny Pugh en gaf die voorsprong niet meer uit handen tegen de ploeg die zaterdag nog veel te sterk was voor Manchester City (4-2). 'We speelden tegen de kampioenen en kennen hun kwaliteiten, de jongens hebben het extreem goed gedaan', jubelde Howe tegen Sky Sports.

Leicester-manager Claudio Ranieri had na afloop van de zevende uitnederlaag van het seizoen het gevoel dat er meer in zat, omdat The Foxes na rust genoeg kansen kregen op de gelijkmaker. 'Maar Bournemouth deed het uitstekend.' Dat kon Howe alleen maar beamen. 'We hielden de nul door in de tweede helft op heroïsche wijze te verdedigen.'

Howe doelde daarmee met name op een tackle van verdediger Steve Cook op Shinji Okazaki. 'Dat was een doelpunt waard.' Ook doelman Artur Boruc en rechtsback Simon Francis voorkwamen in de slotfase een tegengoal met een cruciale ingreep. 'Dat was de manier waarop we Leicester moesten aanpakken bij inworpen en standaardsituaties. In dat opzicht waren we magnifiek.'

Nathan Aké is de laatste maand niet meer weg te denken uit de verdediging van Bournemouth. De jeugdinternational begon inmiddels vijf keer op rij in de basis en scoorde tegen Stoke City en Liverpool (foto).

Ook het optreden van Aké links centraal achterin mocht er zijn. De 21-jarige Chelsea-huurling was met zeven clearances, drie succesvolle tackles, drie gewonnen kopduels en twee onderscheppingen een steunpilaar. Howe was eerder deze week al lovend. 'Voor hem is een grote toekomst weggelegd.' Door tegen mannen als Jamie Vardy, Okazaki en Islam Slimani overeind te blijven, onderstreepte Aké dat.

Waar Howe met de huidige achtste plaats alle reden tot blijdschap heeft, houden voor collega-manager Ranieri de zorgen aan. Leicester is veertiende en staat maar vier punten boven de degradatiestreep. 'Maar dit is geen stap terug', stelde de Italiaan. 'Het resultaat wel, maar het is belangrijk om zo te blijven spelen. We willen constanter worden. Zaterdag moeten we er weer voor knokken.'