Ajax-beul Salzburg laat zich verrassen door tien man Basel

FC Basel heeft voor een enorme stunt gezorgd door met tien man te winnen bij Red Bull Salzburg en daardoor de kwartfinale van de Europa League te bereiken. Na de 0-0 vorige week in Zwitserland won Basel nu met 2-1.

Tot aan de vijftigste minuut leek er geen vuiltje aan de lucht voor Salzburg, dat Basel bij vlagen van de mat speelde en zich alleen kon aanrekenen dat het nog maar één keer gescoord had. Kort na rust miste Jonatan Soriano een enorme kans op 2-0; na een schitterende combinatie tussen Kevin Kampl en Sadio Mané schoot hij volledig vrijstaand in het zijnet.

Volledig tegen de verhouding in kwamen de bezoekers in de vijfde minuut van de tweede helft op gelijke hoogte via Marco Streller, die raak kopte op aangeven van Fabian Frei. Rodnei verzuimde Salzburg in de 57ste minuut opnieuw op voorsprong te zetten, maar drie minuten later was het wél raak. Aan de andere kant kopte Gastón Sauro met veel geluk 1-2 binnen.

Voor rust had Basel helemaal niets in te brengen, maar alleen Soriano scoorde. Op aangeven van Kampl - die zelf ook dicht bij een doelpunt was - volleerde hij binnen. Net als Ajax in de vorige ronde werden de bezoekers uit Zwitserland volledig overlopen. Tot ongenoegen van de meegereisde fans, die voorwerpen op het veld gooiden en vuurwerk afstaken. Zij zorgden ervoor zorgden dat de wedstrijd na een half uur een kwartier werd onderbroken.

Basel stond op dat moment al met tien man, aangezien Marek Suchy in de negende minuut na een overtreding op Alan een directe rode kaart kreeg van de Duitse scheidsrechter Manuel Gräfe. Vanaf de 86ste minuut moest ook Salzburg verder met tien man, omdat Alan zijn tweede gele kaart ontving. Het bleef bij 1-2, waardoor het FC Basel van trainer Murat Yakin een ronde verder is.