Valencia op weg naar kwartfinale, Porto klopt Mertens

Valencia heeft in de achtste finale van de Europa League goede zaken gedaan op bezoek bij Ludogorets. Napoli moet volgende week in eigen huis de nipte nederlaag tegen FC Porto recht zien te trekken, terwijl Red Bull Salzburg opvallend genoeg niet tot scoren kwam op bezoek bij FC Basel.

FC Porto – Napoli 1-0
Napoli begon voorzichtig aan het uitduel met FC Porto, dat net als de Italianen via de derde plaats in de groepsfase van de Champions League in de Europa League was beland. De Portugezen kregen in de elfde minuut een enorme kans op de openingstreffer, maar keeper Pepe Reina voorkwam met een sublieme redding een doelpunt van Jackson Martinez (foto).

Vlak na rust tikte Reina de bal na een keiharde knal van Fernando naast zijn doel. In de fase daarna was Napoli de betere partij, maar doelman Helton van Porto voorkwam tot twee keer toe op miraculeuze wijze een Italiaanse treffer. Het eerste doelpunt viel daardoor aan de andere kant van het veld. Martinez schoot de bal na een corner met een knappe volley in de verre hoek. Zijn schot werd licht van richting veranderd.

In de 74ste minuut viel Mertens in bij Napoli, maar ook hij kon de nederlaag niet voorkomen. Porto kwam zelfs nog dicht bij een tweede goal, maar de inzet van Juan Quintero strandde op de paal. Daardoor moet Napoli de in Porto opgelopen schade volgende week donderdag zien recht te zetten in het eigen Stadio San Paolo.

Ludogorets – Valencia 0-3
Valencia heeft na de ruime zege in Bulgarije een goede uitgangspositie voor de return van volgende week donderdag in Valencia. In het allesbehalve saaie duel bleek het tiental van de Spanjaarden - na een rode kaart voor Seydou Keita - een maatje te groot voor het Ludogorets van de Nederlander Virgil Misidjan.

De ex-speler van Willem II had na een half uur de gelijkmaker op zijn schoen. Hij faalde echter van dichtbij en zag even later Federico Cartabia fraai vanuit de lucht de 0-2 binnenschieten. Dat gebeurde vlak na de hectische fase waarin Valencia-verdediger Seydou Keita de rode kaart kreeg na een lichte overtreding op Ludogorets-aanvaller Roman Bezjak, die vervolgens de bijbehorende strafschop miste.

Ondanks de numerieke meerderheid bleek Ludogorets, in de vorige ronde nog te sterk voor Lazio, ook na de rust niet in staat een vuist te maken tegen de Spaanse subtopper. Die was al na vijf minute op voorsprong gekomen via Antonio Barragán. In de tweede helft voerde Valencia de score op tot 0-3 via verdediger Philippe Senderos.

FC Basel - Red Bull Salzburg 0-0
In het noorden van Zwitserland kwamen FC Basel en Red Bull Salzburg niet tot scoren. De defensieve prestatie van Basel is bijzonder knap, want sinds 2 december 2012 (!) scoorde Salzburg in alle wedstrijden die het speelde, waaronder de eclatante overwinningen op Ajax in de zestiende finale van de Europa League (0-3 en 3-1).

Salzburg was ook in Basel de betere partij en kreeg de beste kansen, maar doelman Yann Sommer hield de thuisploeg met een paar uitstekende reddingen overeind. Door de 0-0 ligt voor beide ploegen de weg naar de kwartfinale nog open.