Ajax zet AZ hardhandig terug op aarde en nadert PSV weer

Reacties

Ajax heeft AZ zondag in De Arena voor het eerst in negen Eredivisie-duels weer eens puntenverlies bezorgd. Omdat de ploeg van trainer Frank de Boer via Arek Milik en Davy Klaassen kinderlijk eenvoudig wegliep bij de machteloze Alkmaarders werd ondanks een rode kaart voor Anwar El Ghazi geen averij opgelopen in de titelrace: 4-1.

Ajax zet AZ hardhandig terug op aarde en nadert PSV weer

De Noord-Hollandse kraker werd vooraf breed uitgemeten. AZ was in 2016 nog zonder puntenverlies en trainer John van den Brom werd nadrukkelijk met een toekomst bij Ajax in verband gebracht. Duidelijk was in ieder geval dat het AZ van uitblinkers Ron Vlaar, Dabney dos Santos en Vincent Janssen vol vertrouwen naar Amsterdam kwam en dacht Ajax een serieuze tik uit te kunnen delen.

Milik
Daar bleek in het eerste uur evenwel helemaal niets van. Na veertien minuten luisterde de in de basis gestarte Arek Milik zijn 22ste verjaardag op met de 1-0. De Boer zal de twaalfde competitiegoal van de Pool met genoegen aangezien hebben. Voormalig AZ-middenvelder Nemanja Gudelj verschafte zich met een loopactie de diepte in immers de ruimte om een assist op zijn naam te krijgen. Vooraf had de Ajax-coach nog gehamerd op meer diepgang van zijn middenvelders.

Onder toeziend oog van assistent-bondscoach Marco van Basten was Davy Klaassen (foto boven) twee keer trefzeker. Arek Milik opende, na vorige week tegen Excelsior ook al twee gescoord te hebben, de score in Amsterdam en zorgde ook voor het slotakkoord.
Onder toeziend oog van assistent-bondscoach Marco van Basten was Davy Klaassen (foto boven) twee keer trefzeker. Arek Milik opende, na vorige week tegen Excelsior ook al twee gescoord te hebben, de score in Amsterdam en zorgde ook voor het slotakkoord.

Waar Amin Younes vervolgens een mooie kans op de 2-0 liet liggen, was het een andere middenvelder die opdook in het Alkmaarse strafschopgebied. El Ghazi probeerde Klaassen te bedienen, maar de aanvoerder kwam bij die actie nog net tekort. Omdat Younes hem alsnog in stelling bracht werd het 2-0. Dat was ook de ruststand, omdat Younes ook daarna zijn vizier niet op scherp had staan. Van AZ werd in aanvallende zin zo goed als niets vernomen in het eerste bedrijf. Verder dan een schotje van middenvelder Ben Rienstra kwam de formatie van Van den Brom niet.

Klaassen tekende in de 53ste minuut al voor de beslissing. Na een gestrande actie van El Ghazi pikte hij de bal op en schoot de middenvelder via de binnenkant van de paal al zijn tiende Eredivisie-goal van dit seizoen binnen.

El Ghazi
Dat Ajax het vervolgens nog enigszins lastig kreeg, had de ploeg aan El Ghazi te wijten. Na een overtreding op Ridgeciano Haps in de eerste helft, tikte de aanvaller van de Amsterdammers diezelfde AZ-speler na 54 minuten opnieuw neer. Ondanks die ongelukkige en onnodige actie kwam Ajax aanvankelijk niet in de problemen. Een bevlieging van Janssen en Markus Henriksen, die vrolijk overkopten waarna de spits de 3-1 liet aantekenen, zorgde er nog wel voor dat De Boer verdedigend wisselde. De Ajax-coach gooide de deur op slot en zag opgelucht toe hoe Milik in de slotfase Vlaar van zich afhield en de eindstand op 4-1 bepaalde.

Door de veel gemakkelijkere zege dan verwacht komt Ajax, dat inmiddels alweer vier keer op rij won en negen duels op rij in de competitie zonder nederlaag is, weer tot op een punt van koploper PSV. Daarmee doen de Amsterdammers de onderlinge balans ook eer aan, aangezien Ajax van de 37 duels voor vandaag liefst 29 keer won en maar twee keer verloor. Bij Ajax zullen de pijlen zo langzamerhand richting 20 maart gaan. Dan staat de topper bij PSV op het menu.

AZ zag een einde komen aan de geweldig reeks en moet Feyenoord op basis van doelsaldo weer boven zich dulden. De Alkmaarders zullen zich snel moeten oprichten. Donderdag wacht immers datzelfde Feyenoord in de halve finale van het bekertoernooi.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.