Ajax verzuimt te scoren en loopt averij op bij Utrecht

Op bezoek bij FC Utrecht heeft Ajax het jaar 2012 afgesloten met een gelijkspel. De ploeg van trainer Frank de Boer liep ondanks een sterke start puntenverlies op in de Domstad (0-0).

Ajax kwam uitstekend uit de startblokken in De Galgenwaard en kreeg in de eerste helft kans na kans. Het was eenrichtingsverkeer richting het doel van Robbin Ruiter, maar de Amsterdammers verzuimden de mogelijkheden af te maken. Na vijf minuten kreeg Siem de Jong de eerste kans namens de bezoekers, maar de aanvoerder van Ajax schoot voorlangs het doel van Ruiter.

Ook Derk Boerrigter, Viktor Fischer en Lasse Schöne waren dicht bij een treffer, maar telkens stond de verdediging van FC Utrecht deze in de weg. Overigens kwam de thuisclub goed weg toen Jan Wuytens hands maakte in het strafschopgebied na een vrije trap van Christian Eriksen en was Ruiter kansloos bij een vlammend afstandsschot van Boerrigter, dat op de lat uiteen spatte. FC Utrecht mocht zich gelukkig prijzen dat het halverwege nog 0-0 stond en kwam een stuk feller uit de kleedkamer in de tweede helft. Edouard Duplan kwam in het veld voor Leon de Kogel en de Fransman zorgde meteen voor meer gif bij de thuisclub. Ajax werd meer onder druk gezet en kwam minder aan voetballen toe. Ook kregen de Domstedelingen zelf meer mogelijkheden.

In de zestigste minuut was Duplan dicht bij een treffer, maar zijn schot werd door Kenneth Vermeer katachtig uit het doel gehouden. Ook Anouar Kali was met een inzet van afstand gevaarlijk, maar opnieuw bracht de doelman van Ajax redding. Aan de andere kant stichtten de bezoekers veel minder gevaar, waardoor FC Utrecht na rust eenvoudig op de been bleef.

De laatste tien minuten speelde zich weer vooral op de helft van FC Utrecht af, maar grote kansen leverde dat niet op voor Ajax. Wel was de thuisclub gevaarlijk in de omschakeling, maar Jacob Mulenga behield niet het overzicht in een kansrijke counter. Kort voor tijd moest de ploeg van trainer Jan Wouters met tien man verder, nadat Dave Bulthuis zijn tweede gele kaart had ontvangen.

Met tien tegen elf kwam er echter geen verandering meer in de stand, waardoor de wedstrijd eindigde zoals hij begon. Voor Ajax komt er daardoor een einde aan een reeks van zes overwinningen in de Eredivisie. De ploeg van De Boer blijft derde, maar ziet de achterstand op PSV en FC Twente oplopen tot drie punten. FC Utrecht blijft zesde staan met dertig punten.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.