Ajax vecht voor kampioenskansen tegen uitgespeeld PSV

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijd in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Telkens staan we stil bij acht feiten. Speelronde 32 eindigt met de topper tussen PSV en Ajax.

Ajax vecht voor kampioenskansen tegen uitgespeeld PSV
Speelronde: 32
Aftrap: zondag 16 april, 16.45 uur
Scheidsrechter: Kevin Blom

• Nummer drie PSV kan zondag officieel uit de titelrace worden gekegeld als Feyenoord afrekent met Vitesse. De Eindhovenaren kunnen de koploper een grote dienst bewijzen door nummer twee Ajax te verslaan. Bij de Amsterdammers is het de vraag in hoeverre ze zijn hersteld van de slijtageslag tegen Schalke 04 in het Europa League-toernooi.

• PSV en Ajax stonden in Eindhoven zestig keer eerder tegenover elkaar met Eredivisie-punten als inzet. De thuisploeg won dertien keer vaker dan de bezoekers: 29 om zestien zeges. Vijftien keer bleef een winnaar uit. Het doelsaldo is 119-87 in het voordeel van PSV.

• In slechts drie van de laatste vijftig competitieduels in het Philips Stadion leed PSV een nederlaag. Eenmaal tegen Feyenoord en twee keer tegen Ajax.

• PSV kreeg deze Eredivisie-jaargang Ajax of Feyenoord nog niet op de knieën. Het laatste seizoen waarin de Eindhovenaren hier niet in slaagden, was in 1972/73 (vier verliesbeurten).

Vlak voor de winterstop eindigde Ajax-PSV in 1-1.
Vlak voor de winterstop eindigde Ajax-PSV in 1-1.

• PSV kreeg net als Feyenoord en Ajax slechts 21 tegentreffers in de eerste 31 Eredivisie-duels. De laatste keer dat de Eindhovenaren in dit stadium van het seizoen minder goals om de oren hadden gekregen was in het seizoen 2005/06 (negentien tegendoelpunten).

• Ajax verloor slechts één van zijn laatste 46 Eredivisie-duels in de laatste zes speelrondes van een seizoen, in het seizoen 2014/15 tegen FC Dordrecht.

• Ajax liep dit seizoen in acht Eredivisie-duels averij op. In vijftig procent van de gevallen gebeurde zulks in een uitwedstrijd na een Europese midweek.

• De Amsterdammers verloren dit seizoen nog niet van PSV of Feyenoord. De laatste keer dat Ajax dat een hele jaargang volhield, was in 2012/13.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.