Ajax overtuigt tegen APOEL en overwintert in Europa League

Ajax heeft zich geplaatst voor de knock-outfase van de Europa League. In een direct gevecht nam Ajax in de Arena afstand van APOEL Nicosia. Het werd in de laatste groepswedstrijd van de Champions League 4-0.

Net als op Cyprus gunde APOEL het initiatief aan Ajax, dat het vele balbezit aanvankelijk nauwelijks kon omzetten in mogelijkheden. Pas in de 25ste minuut werden de Amsterdammers voor het eerst gevaarlijk, toen Arek Milik vrij inkopte na een goede actie van Ricardo Kishna. Doelman Urko Pardo bracht echter redding op de inzet van de Poolse spits.

Vlak voor rust had Milik meer geluk toen hij de bal in het strafschopgebied kreeg van Lasse Schöne. Hij werd licht aangetikt door Marios Antoniades en versierde een penalty die verzilverd werd door Schöne: 1-0. APOEL, dat loerde op een spaarzame uitbraak, had op dat moment keeper Jasper Cillessen nog geen moment op de proef gesteld.

In de tweede helft moesten de Cyprioten minimaal twee keer scoren om zicht te houden op Europese overwintering en dus kropen de bezoekers wat meer uit hun schulp. Binnen vijf minuten strafte Ajax dat af. Milik faalde in eerste instantie tegenover doelman Pardo, maar via Schöne was het in de rebound alsnog raak: 2-0.

Arek Milik versiert de strafschop van Ajax. Later gaf de Poolse spits de assist op de 2-0 van Lasse Schöne, terwijl hij zelf voor de 4-0 tekende.

Daarmee was het verzet van APOEL definitief gebroken en liep Ajax uit naar een overtuigende zege. Al in de 53ste minuut kon de thuisploeg opnieuw juichen, toen Davy Klaassen raak kopte op aangeven van Kishna. Ook Milik, die vlak voor tijd vervangen werd door Richairo Zivkovic, deelde in de feestvreugde door zestien minuten voor tijd de vierde Ajax-treffer te maken en de eindstand op 4-0 te bepalen.

Zo veroverde de ploeg van trainer Frank de Boer in stijl de derde plaats, die recht geeft op een ticket in de knock-outfase van de Europa League. Ajax eindigt deze jaargang van de Champions League met vijf punten, vier meer dan concurrent APOEL.

Met de ruime zege op APOEL doorbraken de Amsterdammers een serie van acht Europese duels op rij zonder overwinning (V3, G5). Bovendien gaf Ajax zijn vijftigste thuisduel (W24, G12, V14) in het miljoenenbal kleur en evenaarde het de grootste thuiszege ooit in de Champions League. Daarnaast werd een clubrecord geëvenaard door voor het zevende jaar op rij te overwinteren in Europa, dit keer in de Europa League. Dat lukte Ajax eerder alleen in de periode 1991/1992 - 1997/1998.