Ajax hoopt in jubileumduel negatieve primeur te voorkomen

Reacties

De groepsfase van de Champions League is toe aan de laatste wedstrijden. Voetbal International brengt acht opvallende feiten over de duels in de Groepen E tot en met H.

Ajax hoopt in jubileumduel negatieve primeur te voorkomen

● Bayern München, dat al verzekerd is van de winst in groep E, gaat tegen CSKA Moskou op jacht naar zijn tweehonderdste goal in de Champions League. De teller staat nu op 199 doelpunten. Thomas Müller kan daar voor zorgen. Indien de spits scoort is hij direct topscorer aller tijden van Bayern in de Champions League met 24 doelpunten.

● AS Roma en Manchester City zijn beiden nog in de race voor plaatsing voor de volgende ronde. De Romeinen putten moed uit het feit dat ze de vier voorgaande groepsfases telkens overleefden. Voor City zijn de statistieken vooraf wat minder, de ploeg uit Manchester won nog nooit een duel op Italiaanse bodem (G2, V2).

● Ajax moet winnen of gelijkspelen tegen APOEL Nicosia om te overwinteren in de Europa League. De Amsterdammers boekten al acht Europese duels op rij geen zege (V3, G5). Ajax gaat in ieder geval zijn vijftigste thuisduel in het kampioenenbal spelen (W23, G12, V14). Overigens sloot de club nog nooit een groepsfase van de Champions League af zonder overwinning, iets dat PSV (1992/93, één punt), Willem II (1999/2000, twee punten ) en AZ (2009/10, vier punten) ooit wel déden. Het negatieve record stamt voor Ajax uit 2004/05 en 2012/13, toen in allebei de groepsfases maar vier punten bijeen gesprokkeld werden (maar dus wel een keer gewonnen werd).

● Barcelona en Paris Saint-Germain strijden enkel nog om de winst in Groep F. De Catalanen zijn ongeslagen in hun laatste zeven thuisduels en kunnen voor de dertiende keer in de historie als groepswinnaar naar de knock-outfase gaan. De Parijzenaars, die alleen bij Ajax gelijkspeelden (W4), willen graag voor de tweede keer in de historie ongeslagen door naar de volgende ronde. Twintig jaar geleden presteerde PSG dat ook.

Thomas Müller kan woensdagavond tegen CSKA topscorer allertijden van Bayern München worden in de Champions League.
Thomas Müller kan woensdagavond tegen CSKA topscorer allertijden van Bayern München worden in de Champions League.

● Het winnen van een groepsfase in de Champions League is wel aan Chelsea besteed. De Londenaren deden dat namelijk in negen van de twaalf deelnames. Opvallend is dat de ploeg van José Mourinho al veertien keer scoorde (alleen FC Porto maakte meer doelpunten na vijf speelronden: vijftien) en de meeste schoten op doel produceerde tot nu toe (42).

● Schalke 04 gaat op bezoek bij het al uitgeschakelde NK Maribor. De ploeg van Klaas-Jan Huntelaar heeft echter een slechte uitreeks in de Champions League (vijf keer op rij geen winst) en verdedigend gaat het ook stroef getuige de 23 tegengoals in hun laatste zeven duels.

● FC Porto kent een uiterst productieve groepsfase, de ploeg van Bruno Martins Indi scoorde al vijftien keer in de eerste vijf optredens (het meeste van alle clubs), geen enkele andere Portugese ploeg scoorde ooit meer dan twaalf keer. Tegenstander Shakhtar, dat net als Porto al geplaatst is, is de meest efficiënte ploeg van de Champions League op dit moment: 61 schoten resulteerden in veertien goals (23 procent).

● Athletic de Bilbao kan tegen BATE Borisov voorkomen dat het voor de tweede keer als laatste eindigt in de groepsfase. De Basken moeten dan wel hun eerste thuisoverwinning in het miljoenenbal boeken dit seizoen. Bilbao is bij een remise verzekerd van de Europa League, BATE moet winnen in San Mamés.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.