Ajax neemt met sterke uitreeks voorschot op de landstitel

Reacties

Ajax boekte door de 1-0 overwinning van zondagmiddag bij Go Ahead Eagles terreinwinst op de titelconcurrenten Vitesse en Feyenoord. De zege in Deventer was alweer de vijfde op rij van de landskampioen in uitduels. Gezien de historie lijkt niets de vierde landstitel op rij nog in de weg te staan.

Ajax neemt met sterke uitreeks voorschot op de landstitel

En dat terwijl Ajax begin dit seizoen nog maar zelden thuis gaf in Eredivisiewedstrijden buitenshuis. De ploeg van trainer Frank de Boer begon de nieuwe jaargang ronduit teleurstellend door geen enkele van de eerste vijf uitwedstrijden in een overwinning om te zetten. Achtereenvolgens AZ (3-2), SC Heerenveen (3-3), FC Groningen (1-1), PSV (4-0) en FC Twente (1-1) pakten minimaal een punt tegen de Amsterdammers.

Daardoor stond Ajax na twaalf speelronden op de teleurstellende zesde plaats. Sindsdien maakt het zijn status als titelverdediger echter meer dan waar. Niet alleen de thuiswedstrijden tegen Heracles Almelo (3-0), NAC Breda (4-0) en PSV (1-0) leverden drie punten op, ook op bezoek bij NEC (0-3), ADO Den Haag (0-4), SC Cambuur (1-2), Roda JC Kerkrade (1-2) en Go Ahead (0-1) bedroeg de oogst telkens het volle pond.

Begin dit seizoen pakte Ajax in de eerste vijf uitduels nog slechts drie punten, met de 4-0 nederlaag bij PSV als absoluut dieptepunt. Hier maakt teleurstelling zich meester van aanvoerder Siem de Jong.
Begin dit seizoen pakte Ajax in de eerste vijf uitduels nog slechts drie punten, met de 4-0 nederlaag bij PSV als absoluut dieptepunt. Hier maakt teleurstelling zich meester van aanvoerder Siem de Jong.

Daarmee heeft de ploeg van De Boer nu al een voorschot op de vierde landstitel op rij genomen. Vitesse was tot aan dit weekend medekoploper, maar verspeelde in de Gelderse derby punten tegen NEC (1-1), terwijl Feyenoord tegen ADO Den Haag (2-3) voor de zesde keer dit seizoen steken liet vallen in een uitwedstrijd en daardoor zeven punten achter staat op de aartsrivaal.

Dat Ajax zijn concurrenten juist door een sterke reeks in uitwedstrijden een voor een lijkt af te schudden komt overeen met de weg naar de laatste twee landstitels. Die plaveide de huidige Eredivisiekoploper voor zichzelf door toen ook al onverstoorbaar te zijn op vreemde bodem. Afgelopen seizoen won Ajax zijn laatste zeven uitduels van het seizoen, de jaargang daarvoor droegen zes opeenvolgende uitzeges bij aan het destijds dertigste landskampioenschap.

Linksback Jairo Riedewald beleefde een droomdebuut met twee late treffers tegen Roda.
Linksback Jairo Riedewald beleefde een droomdebuut met twee late treffers tegen Roda.

Ook dit seizoen blijkt dat resultaten in uitwedstrijden wel eens bepalend zouden kunnen zijn in de titelrace. Want met Ajax, Vitesse, Twente en Feyenoord bestaat de huidige topvier uit de teams die tot dusver het best presteerden op vreemde bodem. Vitesse pakte in elf uitduels 21 punten, gevolgd door Ajax (18 uit 10), Twente (17 uit 9) en Feyenoord (14 uit 10). Geen van hen zette echter een dergelijke zegereeks neer die vergelijkbaar is met die van de Amsterdammers.

Toch valt er ook wel iets aan te merken op de vorm van De Boer en zijn mannen in uitwedstrijden. De laatste drie duels werden immers met veel hangen en wurgen tot een goed einde gebracht. Tegen SC Cambuur (1-2) was er een ultra-late treffer van Davy Klaassen nodig om een gelijkspel te voorkomen, terwijl de debuterende Jairo Riedewald met twee treffers in de ultieme slotfase de gevierde man werd in Kerkrade tegen Roda JC.

Ook zondag in Deventer overtuigde Ajax allerminst. Dat het desondanks met 1-0 won dankzij invaller Lasse Schöne, is wellicht tekenend voor de verhoudingen in de top. Terwijl een matig optreden Vitesse en Feyenoord dit weekend duur kwam te staan, liet Ajax zich ondanks een moeizame wedstrijd geen punten afsnoepen. Alle voortekenen voor de vierde landstitel op rij van Ajax zijn daar. (Tim Vos)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.