Ajax kan in rijtje legendarische teams komen bij zege

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijd in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Telkens staan we stil bij acht feiten. De afsluitende wedstrijd van deze speelronde gaat tussen FC Twente en Ajax.

Ajax kan in rijtje legendarische teams komen bij zege
Speelronde: 16
Aftrap: zondag 11 december, 16.45 uur
Scheidsrechter: Dennis Higler

• Na de 0-0 van afgelopen week tegen Willem II is FC Twente alweer vijf Eredivisie-duels zonder overwinning. Desondanks bezette de brigade van coach René Hake nog altijd de zesde plaats na vijftien speelrondes. Ajax stond tweede, op basis van een minder doelsaldo ten opzichte van koploper Feyenoord.

• Een ware Eredivisie-klassieker is FC Twente - Ajax. De ontmoeting staat in Enschede alweer voor de 51ste keer op de rol. De Tukkers trokken vijftien keer aan het langste eind, speelden dertien keer gelijk en zagen 22 keer Ajax met alle punten aan de haal gaan.

• FC Twente kwam tijdens zijn laatste drie thuisduels in de Eredivisie niet tot winst. De laatste keer dat de landskampioen van 2010 minimaal vier keer niet zegevierde voor eigen publiek was gedurende het seizoen 2012/13.

• Aan de andere kant verloor FC Twente dit kalenderjaar slechts twee Eredivisie-duels in de Grolsch Veste, van Feyenoord (0-1) en Excelsior (1-2).

Hakim Ziyech keert na ruim drie maanden terug in Enschede.
Hakim Ziyech keert na ruim drie maanden terug in Enschede.

• Ajax hoopt het vierde team ooit te worden dat een heel kalenderjaar zonder nederlaag blijft in uitwedstrijden. De Amsterdammers kregen dit eerder zelf voor elkaar in 1992 en 1995, SC Enschede bokste het voor elkaar in 1956.

• Tevens kan de equipe van Peter Bosz een clubrecord evenaren. Ajax trof in zijn laatste 41 competitieve wedstrijden minimaal eenmaal doel, nog maar één wedstrijd minder dan de reeks die tussen 1996 en 1998 werd neergezet.

• Voor Hakim Ziyech betreft het vanzelfsprekend een bijzonder duel. De Marokkaans international treft de club die hij twee seizoenen diende. Ziyech speelde in dienst van SC Heerenveen tweemaal tegen FC Twente zonder te scoren.

• FC Twente - Ajax is tevens de wedstrijd tussen de spelers die deze jaargang, voorafgaand aan dit weekeinde, de meeste tackles (beiden 55) uitvoerden: Hidde ter Avest versus Joël Veltman.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.