Ajax heeft appeltje te schillen met Roda in 'topper van 2022'

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijd in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Telkens staan we stil bij acht feiten. In de lunchwedstrijd van zondag staan het veelbesproken Roda JC Kerkrade en Ajax tegenover elkaar.

Ajax heeft appeltje te schillen met Roda in 'topper van 2022'
Speelronde: 21
Aftrap: zondag 5 februari, 12.30 uur
Scheidsrechter: Danny Makkelie

• Roda JC boekte afgelopen week eindelijk weer eens een thuiszege en liet dat gepaard gaan met liefst vier goals. Tegen het in 2017 nog foutloze Ajax hoopt de ploeg uit Kerkrade voort te borduren op de 4-0 overwinning op Excelsior. Nummer twee Ajax liet in 2017 dus nog geen punt liggen, maar volgt nog altijd op vijf punten van koploper Feyenoord.

• Alweer voor de 43ste keer reist Ajax naar Kerkrade voor een Eredivisie-ontmoeting met Roda JC. De hoofdstedelingen kwamen zeventien keer tot winst, pakten zeventien keer een punt en moesten acht keer de overwinning aan Roda JC laten.

• Bij Roda JC is het vooral de vraag hoeveel nieuwelingen al worden ingepast. Dankzij een eerste bijdrage van de ambitieuze mede-eigenaar Aleksei Korotaev streek de ene na de andere voetballer neer in Kerkrade. Sinds begin 2016 trok Roda JC al bijna dertig spelers aan. Roda's nieuwe suikeroom wil over vijf jaar deelnemen aan de Champions League en als hij zijn woorden waarmaakt kun je Roda - Ajax een 'topper van 2022' noemen.

• Door de treffer van Thanasios Papazoglou tijdens het treffen tussen Roda JC en Excelsior van afgelopen week is Ajax de enige Eredivisie-ploeg zonder scorende invaller.

In De Arena kwam Ajax begin dit seizoen niet verder dan een 2-2 gelijkspel tegen Roda JC Kerkrade.
In De Arena kwam Ajax begin dit seizoen niet verder dan een 2-2 gelijkspel tegen Roda JC Kerkrade.

• Ajax is gewaarschuwd. Afgelopen seizoen gaven de Amsterdammers zoals bekend de landstitel uit handen door een 1-1 gelijkspel tegen De Graafschap op de laatste speeldag. Ajax had zich dat resultaat echter prima kunnen permitteren als de ploeg drie maanden daarvoor geen 0-2 voorsprong bij Roda JC uit handen had gegeven. Door een treffer in de laatste minuut van Maecky Ngombo sleepte de ploeg uit Kerkrade een 2-2 gelijkspel uit het vuur. De drie edities daarvoor leverden nog een Ajax-zege op.

• In het kalenderjaar 2016 liet Ajax in totaal vier punten liggen tegen Roda JC, het resultaat van twee remises (beide 2-2). Tegen geen enkele andere Eredivisie-club verspeelden de Amsterdammers meer punten.

• De laatste keer dat Hakim Ziyech in de Eredivisie tot een assist kwam, dateert alweer van 23 oktober in de uitwedstrijd tegen Feyenoord. Inmiddels behelst zijn droogte op dit vlak tien duels, zijn langste periode ooit zonder assist.

• Peter Bosz pakte 46 punten in zijn eerste twintig Eredivisie-duels als trainer van Ajax. Sinds de eeuwwisseling had van de coaches van de Amsterdammers alleen Frank de Boer een betere balans na zoveel wedstrijden: 48 punten.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.