Ajax boekt benauwde overwinning dankzij Cillessen en Milik

Reacties

Dat Ajax donderdag in de Europa League won van Legia Warschau had de ploeg feitelijk maar aan twee spelers te danken. Spits Arek Milik tekende voor het enige doelpunt, keeper Jasper Cillessen redde Ajax aan de andere kant herhaaldelijk: 1-0.

Ajax boekt benauwde overwinning dankzij Cillessen en Milik

Ajax-trainer Frank de Boer baarde opzien met de elf namen die hij het veld instuurde. Zo werden alle posities in de viermansdefensie anders ingevuld dan afgelopen zondag tegen FC Twente (4-2 winst). Ricardo van Rhijn keerde op de rechtsbackpositie terug van een blessure, centraal verving Mike van der Hoorn de geblesseerde Joël Veltman en Nicolai Boilesen begon weer als linksback. Zondag speelde daar nog Nick Viergever, maar hij speelde nu in plaats van aanvoerder Niklas Moisander naast Van der Hoorn.

Het passeren van de na dit seizoen vertrekkende captain was opmerkelijk, maar misschien wel nog opvallender was de reservebeurt voor sterkhouder Lasse Schöne. In de competitie begon de Deen dit seizoen in 21 van de 23 wedstrijden in de basis – twee duels miste hij door een blessure – terwijl hij in de zes Champions League-wedstrijden iedere keer aan de aftrap stond. Schöne, de laatste drie wedstrijden acterend als valse spits, werd vervangen door Arek Milik.

Niklas Moisander (links) en Lasse Schöne verbijten zich op de bank.
Niklas Moisander (links) en Lasse Schöne verbijten zich op de bank.

En die keuze van De Boer betaalde zich na ruim een half uur uit. Tegen zijn landgenoten tekende de Poolse spits op fraaie wijze voor 1-0. Hij nam de bal met links aan, draaide knap open en krulde de bal in de verre hoek achter doelman Dusan Kuciak (foto boven). Het doelpunt van Milik bleek het hoogtepunt van Amsterdamse zijde. Zeker in de tweede helft viel er voor het thuispubliek maar weinig te genieten, op de prestaties van Cillessen na.

Het was na rust namelijk aan hem te danken dat de Polen niet gelijkmaakten. In vijf seconden tijd moest Cillessen twee keer handelend optreden bij inzetten van Orlando Sá en Guilherme en schoot Michal Zyro van heel dichtbij over. Kort daarna gooide Thulani Serero – zijn basisplek op het middenveld ging ten koste van jongeling Daley Sinkgraven – zich op het laatste moment voor een schot van Michal Maslowski en redde uitblinker Cillessen uitstekend op twee kansen van Sá. Omdat ook een handvol minder grote mogelijkheden door de goalie onschadelijk werden gemaakt, reist Ajax over een week met een voorsprong af naar Warschau.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.