Ajax blijft dankzij grabbelende keeper bij dubbelslag Akpom actief in Europa

Ajax heeft zich donderdagavond gekwalificeerd voor de tussenronde van de Conference League. De Amsterdammers wonnen in de eigen Johan Cruijff Arena van AEK Athene (3-1), waardoor het Europese seizoen een vervolg krijgt. Chuba Akpom was met twee goals de gevierde man, al zal hij zelf toch niet helemaal tevreden zijn over zijn productie.

Ajax
Ajax
3 - 1
AEK Athens
AEK Athens

De opdracht voor Ajax was donderdag kraakhelder: de ploeg moest winnen van AEK, anders was het Europees uitgespeeld. De volgende ronde van de Europa League kon al niet meer bereikt worden, maar Conference League-voetbal was nog wél haalbaar. John van 't Schip miste tegen AEK Steven Bergwijn (geblesseerd) en Steven Berghuis (geschorst), waardoor de pas zeventienjarige Jorrel Hato de aanvoerder was. Voorin waren er basisplaatsen voor Carlos Forbs en Akpom.

Bij AEK verschenen Nordin Amrabat en Domagoj Vida aan de aftrap. Laatstgenoemde, in Nederland voor altijd bekend als 'de knipoog-Kroaat', maakte in de vierde minuut bijna een eigen doelpunt. Georgios Athanasiadis voorkwam dit met een uitstekende redding. De keeper van AEK handelde bij de corner die volgde echter een stuk minder sterk en Akpom kopte Ajax op een vroege voorsprong: 1-0.

Lang kon de thuisploeg niet van deze marge genieten. In de tiende minuut kwam AEK al langszij, via een kopbal van Levi García (ex-AZ, ex-Excelsior) uit een indraaiende vrije trap. Ajax moest zodoende opnieuw beginnen en had een nieuwe voorsprong ook al snel weer te pakken. Kenneth Taylor werd volledig over het hoofd gezien door de Griekse defensie, ontving de bal in twee instanties van Hato en drukte af met een hard schot in de verre hoek: 2-1.

Na dit spectaculaire eerste deel van de wedstrijd ging de storm in Amsterdam wat liggen. Ajax kreeg in het restant van de eerste helft nog kansen via Brian Brobbey (schot van dichtbij op Athanasiadis) en Akpom (van richting veranderd schot van afstand), terwijl AEK maar nauwelijks gevaarlijk wist te worden. Ajax slaagde er dan ook in om zijn voorsprong mee de rust in te nemen.

Tweede helft
AEK schoot uit de startblokken voor het tweede bedrijf. De bezoekers hoopten snel een nieuwe gelijkmaker op het bord te kunnen krijgen en Ramaj werd een paar keer aan het werk gezet, zonder overigens écht serieus getest te worden. Brobbey zag het vanaf de zijkant gebeuren. De spits was net op tijd klaargestoomd voor de clash met AEK, maar bleek niet langer dan 45 minuten te kunnen spelen. Halverwege werd hij daarom vervangen door Ar'Jany Martha.

Twaalf minuten na zijn entree pikte Martha de bal af van Amrabat. De Ajax-invaller stuurde Akpom weg en zijn schot was matig, maar ging onder de grabbelende Athanasiadis door: 3-1. Zo zag de keeper, normaal gesproken tweede keus onder de lat bij AEK, er bij beide doelpunten van Akpom erg slecht uit. De missie van AEK om in Europa actief te blijven werd nu wel heel erg zwaar.

Een Amsterdams feestje kwam geen moment meer in gevaar. AEK leek niet te geloven in een comeback en ging zeker niet met man en macht op zoek naar de aansluitingstreffer. Akpom had de wedstrijd in het slot kunnen gooien, toen hij op Athanasiadis af kon stormen, maar deze keer schoot hij op de goed uitgekomen keeper. In de nasleep van deze aanval belandde een mislukte voorzet van Akpom op de paal.

Een kleine twintig minuten voor tijd raakte Ajax Devyne Rensch kwijt. De verdediger raakte geblesseerd na een botsing met zijn eigen keeper en moest zich laten vervangen door Tristan Gooijer, die zo zijn debuut voor Ajax 1 maakte.

Géén hattrick
Met de nieuwkomer binnen de lijnen had Ajax geen enkele last meer van AEK. In de slotfase gingen alle sluizen open en dacht Akpom alsnog zijn hattrick te kunnen voltooien, toen hij met twee ploeggenoten op Athanasiadis af ging. Akpom ging voor zijn eigen succes, maar zijn schot was erg zwak. Daardoor schreef hij een bijzondere misser op zijn naam.

In blessuretijd kreeg Akpom wéér een kans op zijn hattrick. Nu was er met het schot niet veel mis, maar was de redding van Athanasiadis goed. Zo eindigde Akpom op twee goals, in een wedstrijd waarin hij gemakkelijk vijf keer had kunnen scoren. Het zat de aanvaller zichtbaar dwars.

Bij zijn ploeggenoten was na afloop geen frustratie zichtbaar. Ajax gaat AEK voorbij op de ranglijst, eindigt als derde in Europa League-groep B en mag daardoor de tussenronde van de Conference League gaan spelen. Maandag horen de Amsterdammers welke ploeg daarin de tegenstander zal zijn. De wedstrijden in de tussenronde worden gespeeld op 15 en 22 februari.

Brighton & Hove Albion
1 - 0
Olympique Marseille

Brighton & Hove Albion en Olympique Marseille waren in de groep van Ajax al zeker van een vervolg in de Europa League: donderdag moest alleen nog even duidelijk worden welke ploeg er als eerste zou eindigen en daardoor de tussenronde in februari mag overslaan. Lang leek het erop dat dit Marseille zou gaan worden. De Fransen stonden vooraf bovenaan en raakten in het Amex Stadium twee keer het aluminium. Jonathan Clauss schoot op de lat en Amine Harit raakte de paal.

Brighton, met Jan Paul van Hecke als enige Nederlander in de basiself, liet in aanvallend opzicht te weinig zien. Toch trokken de Engelsen aan het langste eind: in de slotfase ramde Joao Pedro de bal op een geweldige manier in de bovenhoek. Voor de spits betekende het zijn zesde Europa League-goal van dit seizoen. Hij werd er de matchwinner mee en dus mag Brighton de tussenronde overslaan. Marseille moet in februari aan de bak, misschien wel tegen Feyenoord.