Afwachtend Chelsea opgelucht na remise in Istanbul

Een bijzonder defensief Chelsea kreeg met een gelijkspel (1-1) waar het in Istanbul voor was gekomen. Fernando Torres opende al vroeg de score, maar Aurélien Chedjou bezorgde Galatasaray in de tweede helft de dikverdiende gelijkmaker. De weg naar de kwartfinale van de Champions League ligt daardoor voor beide clubs nog open.

Op Chelsea rustte de taak de Engelse eer in de Champions League te redden. Arsenal, Manchester City en Manchester United lijken namelijk alle hun waterloo in de achtste finale te vinden na 2-0 nederlagen tegen respectievelijk Bayern München, Barcelona en Olympiakos Pireaus. Het Galatasaray van basisspeler Wesley Sneijder leek in dat kader de ideale opponent. Van alle clubs die zich voor de achtste finale plaatsten, incasseerde Galatasaray in de groepsfase verreweg de meeste doelpunten (14).

Achilleshiel
De achilleshiel van Galatasaray kwam tegen Chelsea al na vier minuten bloot te liggen. De uitgekomen doelman Fernando Muslera schoot de bal zomaar in de voeten van Willian, die daarop trachtte te scoren met een fraaie lob. Muslera wist dat met zijn hoofd (!) te voorkomen. In de negende minuut was het alsnog raak voor Chelsea. De Londenaren reten de rechterflank van de Turkse defensie handig uiteen, waarna Cesar Azpilicueta afspeelde op zijn landgenoot Fernando Torres, die van dichtbij niet kon missen: 0-1.

Fernando Torres neemt van dichtbij de openingstreffer voor zijn rekening.

Vlak voor rust leek Galatasaray langszij te komen via Burak Yilmaz, maar arbiter Carlos Velasco keurde het doelpunt af omdat er op dat moment nog een bal in het spel was. Dat kwam doordat John Terry de bal zeer onsportief het strafschopgebied in wierp toen hij doorkreeg dat Galatasaray snel wilde ingooien omdat Yilmaz vrij stond. Het Turkse feest ging daardoor niet door. Na rust bracht Galatasaray, dat steeds sterker werd, zichzelf weer in de problemen. Torres had de 0-2 op zijn schoen na een fout van Felipe Melo, maar doelman Fernando Muslera voorkwam het doelpunt met zijn vingertoppen.

Wesley Sneijder legt aan voor de corner waaruit Aurélien Chedjou de 1-1 zou scoren.

Inschattingsfout
Na de zestigste minuut brak voor het eerst een fase aan waarin Galatasaray echt de baas was op het veld. Selçuk Inan raakte in de 62ste minuut de paal na voorbereidend werk van Sneijder en Didier Drogba. Twee minuten later lag de bal alsnog in het Engelse doel. Terry maakte een kapitale inschattingsfout bij een corner van Sneijder waarna Aurélien Chedjou raak schoot. Chelsea wankelde en kwam in de 75ste minuut bijna op achterstand, maar Petr Cech keerde het afstandsschot van Alex Telles.

Chelsea was vastberaden verdere schade te voorkomen en deed er in de laatste tien minuten alles aan om de wedstrijd lam te leggen. Tijdrekken, rondspelen en overtredingen maken; The Blues haalden alles uit de kast. Met succes, want scoren deed Galatasaray niet meer. Chelsea zal zichzelf als morele winnaar zien na 1-1 in een Europese uitwedstrijd, maar moet nog vol aan de bak om de kwartfinale van de Champions League te bereiken. De Engelse eer in het miljoenenbal is dan ook nog lang niet gered.