Aftellen tot start Eredivisie: opvallend verval FC Twente

Voetbal International telt dagelijks met een opmerkelijke statistiek af naar de start van het nieuwe Eredivisieseizoen op vrijdag 2 augustus, vandaag over acht dagen.

Aftellen tot start Eredivisie: opvallend verval FC Twente

FC Twente had in december 2012 na achttien speelronden evenveel punten verzameld als winterkampioen PSV. Beide topclubs hadden veertig punten, alleen de Eindhovenaren hadden vijfentwintig keer meer gescoord dan de Tukkers en voerden daardoor de ranglijst aan.

Er leek geen vuiltje aan de lucht voor de ploeg van Steve McClaren, die en passant in de winterstop het internationale toernooi van Maspalomas (Gran Canaria) won. Luc Castaignos scoorde tegen het Zwitserse Lausanne twee keer in de finale en Dusan Tadic werd speler van het toernooi. Kortom FC Twente ging vol goede moed het nieuwe jaar in.

In 2013 veranderde alles voor de Tukkers. De ploeg wist acht duels op rij niet te winnen en in vier van die duels werd ook geen doelpunt gemaakt, FC Twente was na RKC Waalwijk lange tijd de slechtst presterende ploeg na de winterstop. Na het gelijkspel thuis tegen Willem II (1-1) en het verlies bij SC Heerenveen (2-1) leverde coach Steve McClaren zijn contract in.

Interim-coach Alfred Schreuder nam de honneurs waar en verloor prompt zijn eerste twee duels als eindverantwoordelijke (Ajax 0-2, Vitesse 0-1). Pas in speelronde 27 in de negende wedstrijd na de winterbreak wonnen de Tukkers weer, bij FC Groningen met 3-0.

FC Twente verloor in de resterende wedstrijden nog maar één keer en werd uiteindelijk zesde in de competitie. De Tukkers kwamen in de play-offs te kort tegen FC Utrecht met als gevolg dat er in het nieuwe seizoen geen Europees voetbal is te zien in Enschede. (Willem van Beeren) <br /><br />

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen