Aftellen tot start Eredivisie: diepterecord in handen RBC

Voetbal International telt dagelijks met een opmerkelijke statistiek af naar de start van het nieuwe Eredivisieseizoen op vrijdag 2 augustus, vandaag over negen dagen.

Aftellen tot start Eredivisie: diepterecord in handen RBC

In het seizoen 1971/72 werd Ajax met overmacht kampioen en haalde (gerekend naar drie punten voor een zege) 93 punten bij elkaar. Hoe anders was het voor RBC Roosendaal in 2005/06. De Brabantse ploeg kwam niet verder dan negen punten. Een diepterecord in de Eredivisie.

Vijf seizoenen speelde RBC in totaal op het hoogste niveau. Via een sensationele nacompetitie in 1999/00 promoveerde de club in 1999/00 naar de Eredivisie. De ploeg onder leiding van Robert Maaskant - die debuteerde als hoofdcoach - eindigde als zesde in de Eerste Divisie maar liet in de nacompetitie FC Zwolle, Excelsior en Cambuur Leeuwarden achter zich.

Het jaar erop volgde degradatie, maar het seizoen daarna (2001/02) leverde direct weer promotie op. Na twee jaar in de middenmoot werd het seizoen 2004/05 een rampjaar voor de club. Er werden negentig doelpunten geïncasseerd en zelf maakte de ploeg er slechts 22. Pas op 24 februari 2006 (de 26ste speelronde) werd er voor het eerst gewonnen met 2-0 van NEC.

De ploeg haalde naast de zege op NEC nog zes punten op door gelijk te spelen, maar kon niet voorkomen dat het de slechtst presterende ploeg in de Eredivisie ooit werd. Op 8 juni 2011 werd de club failliet verklaard en verdween uit het profvoetbal. Afgelopen seizoen maakte de club een doorstart en is, na het kampioenschap van afgelopen seizoen, nu actief in de vierde klasse van het amateurvoetbal. (Jasper Steppé) <br /><br />

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen