Aftellen tot start Eredivisie: droomdebuut voor Locadia

Voetbal International telt dagelijks met een opmerkelijke statistiek af naar de start van het nieuwe Eredivisieseizoen op vrijdag 2 augustus, vandaag over zeven dagen.

PSV-aanvaller Jürgen Locadia beleefde het afgelopen Eredivisieseizoen een droomdebuut. In de zevende speelronde mocht hij uit bij VVV-Venlo voor het eerst zijn opwachting maken in een officiële Eredivisie-wedstrijd.

Halverwege de tweede helft verving de toenmalige spits van Jong PSV Luciano Narsingh. Na een ongelukkige eerste actie vestigde de geboren Drent vervolgens zijn naam door binnen elf minuten een hattrick te maken tijdens zijn competitiedebuut.

Daarmee evenaarde Locadia de Noorse aanvaller Harald Berg. Die was 43 jaar geleden de laatste speler die tijdens zijn debuut op het hoogste niveau in Nederland drie keer scoorde. Berg maakte op 10 augustus 1969 in de wedstrijd ADO-FC Twente (4-1) meteen drie goals voor de Hagenaars.

Namens PSV wist nooit eerder een speler drie keer te scoren tijdens zijn Eredivisiedebuut. De Ecuadoriaan Edison Méndez was de laatste speler vóór Locadia die twee keer wist te scoren tijdens zijn competitiedebuut namens PSV. Op 9 september 2006 vond hij twee keer het net tijdens Willem II-PSV (1-3).

Locadia was ten tijde van zijn hattrick achttien jaar en 328 dagen oud. Daarmee is hij niet de jongste maker van een hattrick in de Eredivisie. Die eer gaat naar Collins John. De tweevoudig Nederlands international, sinds kort actief in Polen, was achttien jaar en twee dagen oud toen hij op 10 oktober 2003 drie keer scoorde namens FC Twente in het duel met FC Groningen. (Felix Aerts)