Advocaat is terug en dat moet hij weten ook: debuut eindigt zeer teleurstellend

Dick Advocaat is de 25ste klus uit zijn trainersloopbaan begonnen met een nederlaag. De geboren en getogen Hagenaar ging in zijn eerste wedstrijd als coach van ADO flink onderuit op bezoek bij Almere City FC.

Almere City FC
4 - 1
ADO Den Haag

Ruim een halve eeuw nadat hij als speler uitkwam voor de Haagse club was het Yanmar Stadion het strijdtoneel waar Advocaat zijn debuut als trainer van ADO maakte. Die rentree als coach, nadat hij het toch weer niet over zijn hart verkreeg een aanbieding naast zich neer te leggen, leverde de voormalige bondscoach een record op.

Zijn eerste duel als coach van ADO begon bijna verschrikkelijk. Al in de eerste minuut kreeg Ilias Alhaft een enorme kans, maar tot opluchting van Advocaat schoot hij de bal naast het Haagse doel.

Daarna nam ADO het heft in handen. In de dertiende minuut kon Advocaat, die zijn elftal vrij aanvallend het veld op had gestuurd, de eerste goal begroeten. Debutant Malik Sellouki was met een knappe kapbeweging het eindstation van een snelle tegenstoot.

In het vervolg van het eerste bedrijf speelde ADO fris en kwamen er ook kansen. Een schot van Mario Bilate trof geen doel en de 0-2 werd afgekeurd vanwege buitenspel voor Xander Severina.

In de vrieskou van Almere zag Dick Advocaat dat er nog genoeg werk aan de winkel is bij ADO.

Nog voor rust bleek ook dat er nog genoeg werk te verzetten is voor Advocaat. Doelman Hugo Wengtes kwam op zeer onnodige wijze zijn doel uit, maakte hands en zag Jeredy Hilterman de daaropvolgende vrije trap vogelvrij binnenkoppen: 1-1.

De Haagse ellende werd na rust alleen maar groter. Eerst gaf arbiter Sander van der Eijk de thuisploeg een onterechte penalty. Na een duel tussen Tyrese Asanta en Lance Duijvestijn tuimelden beide spelers naar het gras. Hoewel de vermeende overtreding buiten het zestienmetergebied was, besloot Van der Eijk het op het oog onschuldige duel dus met een strafschop te bestraffen. In de Keuken Kampioen Divisie is er geen VAR, die de scheidsrechter uit de brand kon helpen. Wentges kon vervolgens zijn eerder fout enigszins goedmaken, hij stopte de strafschop van Hilterman.

Het bleek uitstel van executie voor ADO en Advocaat. Daryl Werker sloeg in het vervolg als een volleerd doelman immers een inzet van Alvaro Peña van de doellijn (zie beelden onderaan), een actie die hij moest bekopen met een rode kaart én een tweede strafschop. Dit keer liet Duijvestijn Wentges wel kansloos. Zo bleek ADO defensief ook onder Advocaat nog kwetsbaar, hetgeen alleen maar verder werd onderstreept met een intikker van Hilterman. Het appelleren voor buitenspel van de ADO-spelers was tevergeefs. Voor Wentges was in de slotfase zijn ongelukkige duel compleet toen hij een bovenbeenblessure opliep bij een uittrap. In de blessuretijd strooide Peña met de 1-4 nog wat extra zout in de Haagse wond, hij tekende zo ook voor de eindstand.

Zo heeft ADO nog altijd maar vier keer gewonnen in zeventien duels. De eerste zestien wedstrijden was Dirk Kuijt coach, waardoor nu onder de 75-jarige Advocaat een inhaalrace zal moeten worden ingezet. Want in de vrieskou van Almere werd één ding duidelijk. Er zit voetbal in ADO, maar dat moet in de komende maanden omgezet worden naar resultaat. Het Almere City van Alex Pastoor is nog altijd vijfde.