Advocaat: 'De energie bruist uit de oren van Wilmots'

Dick Advocaat heeft geen spijt van zijn vertrek als bondscoach van de Belgen in 2010. De Nederlandse coach stond wél enigszins aan de wieg van het huidige Belgische succes door Marc Wilmots als zijn toenmalige assistent bij de ploeg te halen.

Advocaat: 'De energie bruist uit de oren van Wilmots'

In 2010 koos Advocaat voor een vervolg van zijn loopbaan als keuzeheer van Rusland. In het seizoen 2009/10 was hij ook tijdelijk hoofdcoach van AZ. In het Belgische programma Extra Time vertelt de voormalige PSV-coach dat hij geen spijt heeft van het besluit om De Rode Duivels achter zich te laten. 'Nee, achteraf gezien niet. Want iedereen is er beter van geworden', aldus Advocaat over het besluit dat hem bij onze zuiderburen op de nodige kritiek kwam te staan.

Vorige week plaatste België zich door een 1-2 zege bij Kroatië voor het WK. Wilmots bedankte toen direct Advocaat. 'Zonder hem had ik hier niet gezeten', vertelde de Belg.

'Met Marc Wilmots is er een fantastische coach opgestaan en jullie hebben een fantastisch elftal, dat op een positieve manier voetbalt', is ook Advocaat lovend. 'België heeft tegen Kroatië heel volwassen gespeeld. Dat was vroeger het grote gemis van de ploeg. Ik heb Marc meteen na de wedstrijd een sms gestuurd.'

Dick Advocaat, Bert van Lingen en Marc Wilmots (alledrie links op de foto) op de bank van de Belgische nationale ploeg tijdens het bewind van Advocaat.
Dick Advocaat, Bert van Lingen en Marc Wilmots (alledrie links op de foto) op de bank van de Belgische nationale ploeg tijdens het bewind van Advocaat.

Advocaat weet nog goed waarom hij destijds de oud-middenvelder van onder meer Schalke 04 als rechterhand koos.  'Ik wilde er een ex-voetballer bij. Ik kende Wilmots alleen als speler, maar had toen al veel bewondering voor hem. We spraken elkaar vijf minuten en het leek of we elkaar al honderd jaar kenden. Hij praat hetzelfde als ik over het voetbal en over hoe hij het wil. De energie bruiste uit zijn oren. Dat was toen en dat is nog steeds.'

Ook de tweetaligheid is een voordeel van Wilmots, meent Advocaat. 'Marc vertaalde alles in het Frans en voor de groep was hij ook een beetje zoals ik: kort, duidelijk en scherp. Iedereen weet waar het over gaat.' Dinsdagavond besluiten de Belgen de kwalificatiecampagne als zekere groepswinnaar van poule A in eigen huis tegen Wales.

Toekomst
Overigens liet Advocaat maandag Voetbal International weten in gesprek te zijn met een nationale bond en een club over een vervolg van zijn trainersloopbaan, die stillag sinds zijn vertrek bij PSV afgelopen zomer.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen