Advocaat buigt na wondergoal, goal Janmaat helpt niet

Sunderland en Newcastle United blijven de hekkensluiters van de Premier League. De ploeg van manager Dick Advocaat was niet opgewassen tegen een wervelende start en prachtgoal van AFC Bournemouth, waar Odion Ighalo The Magpies velde. Marco van Ginkel en Erik Pieters speelden gelijk met Stoke City.

AFC Bournemouth – Sunderland 2-0
Een wervelend begin leverde de thuisploeg tegen Sunderland de winst, maar bovendien binnen tien minuten een wereldgoal op. Al in de vierde minuut schoot Callum Wilson (foto, links) AFC Bournemouth op voorsprong tegen de ploeg van manager Dick Advocaat, maar Matt Ritchie (foto, rechts) eiste even later alle aandacht op. Vijf minuten na de openingstreffer verdubbelde hij de marge met een waar kunststukje.

De 26-jarige middenvelder onderschepte een afgeslagen hoekschop en legde de bal met zijn borst in één keer klaar voor zijn linkervoet. De Schot handelde razendsnel, plukte de bal met een volley uit de lucht en mikte vanaf ruim twintig meter met een snoeihard schot in de linkerkruising raak. Die klap kwamen de bezoekers, waar Patrick van Aanholt en Jeremain Lens in de basis startten, niet meer te boven.

Het zat de ploeg van Advocaat ook niet mee, want toen Sunderland via een kopbal van Lens een kleine tien minuten na rust aan de aanslutingstreffer kwam, werd de Nederlander onterecht teruggefloten wegens vermeend buitenspel. Nadat Younes Kaboul ruim een kwartier voor tijd zijn tweede gele kaart van de middag ontving, behoorde een slotoffensief van Sunderland – dat met twee punten uit zes duels hekkensluiter blijft - helemaal niet meer tot de mogelijkheden.

Odion Ighalo (links) bracht Newcastle United met twee treffers, ondanks een doelpunt van Daryl Janmaat (rechts), de vierde nederlaag van het seizoen toe.

Aston Villa – West Bromwich Albion 0-1
Het geplaagde Aston Villa, dat slechts vier punten behaalde uit de eerste vijf competitiewedstrijden, was ook in het duel met West Bromwich Albion onfortuinlijk. De bezoekers gingen er met de zege vandoor dankzij een gelukje.

In de 39ste minuut nam James Morrison het doel van Brad Guzan van afstand onder vuur. Het leek een prooi voor de doelman van de thuisploeg, maar omdat Saido Berahino de bal – bewust of onbewust – toucheerde was Guzan kansloos. Daarmee tekende Berahino voor de eindstand en bezorgde hij West Brom de tweede zege van het seizoen.

Newcastle United - Watford 1-2
Een doelpunt van Daryl Janmaat was niet genoeg voor Newcastle United om de eerste overwinning van het seizoen te boeken op promovendus Watford. Na de schuiver van de Oranje-international was het overigens bijna nog een keer raak. Maar zijn verwoestende uithaal van 25 meter werd stijlvol gekeerd door Heurelho Gomes (ex-PSV).

Watford had in de eerste helft brutaal de leiding gegrepen via Odion Ighalo. De Nigeriaanse spits tekende deze week nog een nieuw, vijfjarig contract met zijn club en betaalde dat vertrouwen direct uit door beide treffers voor zijn rekening te nemen. Bij de thuisclub stond Tim Krul zoals gebruikelijk onder de lat, terwijl buiten Janmaat ook Georginio Wijnaldum nog in de basis stond. Siem de Jong viel na de rust in.

Newcastle bezet met twee punten na zes speelronden de voorlaatste plaats in de Premier League, alleen Sunderland heeft nog een slechter doelsaldo. Watford, waar Nathan Aké en Steven Berghuis invlielen, staat met negen punten gedeeld zesde.

Stoke City - Leicester City 2-2
Voor de tweede week op rij kwam Leicester City terug van een 2-0 achterstand. Waar vorige week Aston Villa eraan moest geloven (3-2), liet Stoke City zich nog verrassen na een ruime voorsprong.

Stoke, met Erik Pieters en Marco van Ginkel in de basis, kwam op voorsprong door twee andere oude bekenden. Marko Arnoutovic stond aan de basis van de 1-0 van Bojan Krkic, die voor het eerst sinds 17 januari een competitiewedstrijd in de basis stond. Zwaar knieletsel hield de Spanjaard lang aan de kant.

Nadat Jonathan Walters de ruststand (2-0) op het bord had gezet, was het in de tweede helft de beurt aan Leicester. Arnautovic veroorzaakte een penalty, die door Riyad Mahrez werd verzilverd. Jamie Vardy maakte kort daarna gelijk, maar in de laatste twintig minuten wist de nummer twee van de Premier League zijn kunststukje van vorige week niet meer te herhalen. Stoke blijft als nummer achttien onder de streep.